23-06-2017 1 min. Patrick van Haren

Aanpassing van het marktbeleid

Aanpassing van het marktbeleid

Informatienota Distributie Planologisch Onderzoek (DPO)

In onze gemeente hebben we één reguliere markt op vrijdagmorgen in Beneden-Leeuwen. Voor het dorp Boven-Leeuwen is een verzoek binnengekomen voor een zelfvoorzienende markt om het voorzieningen niveau in het dorp op pijl te houden. Dit paste niet binnen ons marktbeleid. Hierdoor is er een oplossing gezocht in een pilot. De zelfvoorzienende markt loopt inmiddels goed.

De gemeente West Maas en Waal wil dan ook de mogelijkheid tot een
zelfvoorzienende markt permanent opnemen in het beleid. Er is een marktverordening opgesteld met hierin geïntegreerd het mogelijk maken van zelfvoorzienende markten. Vervolgens is door de gemeenteraad
besloten om een amendement hiervoor aan te nemen. De voornaamste reden van de gemeenteraad was dat zij een zelfvoorzienende markt niet ten koste wil laten gaan van bestaande buurtsupers of kleine winkeltjes in die kern. Het liefst dus geen zelfvoorzienende markt waar bijvoorbeeld nog een buurtsuper actief is.

Naar aanleiding van dit amendement is een onderzoek verricht, om te komen tot een DPO op basis van een marktverordening. Waarin is aangegeven wanneer een zelfvoorzienende markt wel of niet toegestaan zou moeten worden. Het college kan hierdoor via maatwerk een mini markt mogelijk maken en daarbij de bestaande supermarkten beschermen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.