23-08-2019 3 min. Rinie van Haren

Autorijden met je slippers aan

Autorijden met je slippers aan

De vakantie echt goed beginnen? Dat doe je natuurlijk gehuld in een korte broek en je lievelingspaar slippers aan je voeten. Sommige mensen stappen het liefst ook zo de auto in op weg naar een heerlijke vakantie. Het lijkt onschuldig, maar uit onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat het dragen van slippers voor ongelukken kan zorgen. Wij zochten uit of je verzekerd bent als je op deze manier een ongeluk veroorzaakt.

De koffers liggen in de auto, alle broodjes zijn gesmeerd en de koffie zit in de thermoskan. Buiten tikt de temperatuur bijna de dertig graden aan dus in je zomerse outfit, inclusief slippers, stap jij de auto in. Niet wetende hoe gevaarlijk dit kan zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk of bijna een ongeluk heeft gehad door het dragen van slippers tijdens het rijden. Dit had te maken met dat er te snel versneld of te hard geremd werd. Daarnaast bleek dat maar liefst 54% van de automobilisten de auto naast de weg heeft gezet omdat hun slippers voor problemen zorgde. Een stuk minder onschuldig dan je zou denken.

Dat het dragen van slippers tijdens het autorijden gevaarlijk kan zijn, weten de Spanjaarden en Fransen als geen ander. Het is deze landen dan ook verboden. In Spanje krijg je een boete van € 110,-. In Frankrijk is de boete nog iets hoger; daar betaal je € 140,- als je betrapt wordt. Bewaar je slippers daarom lekker tot het zwembad. Het enige slipgevaar riskeer je dan alleen daar nog maar…

In tegenstelling tot Frankrijk en Spanje is het in Nederland niet wettelijk verboden om slippers te dragen tijdens het rijden. Je kunt hier dan ook niet voor bekeurd worden. In de wet staat wel; “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.” Gevaarlijk gedrag vertonen is dus wel verboden.

Maar wat betekent een ongeval met slippers, waar dan ook op de wereld, voor jouw autoverzekering? Ben je dan wel of niet verzekerd? Het antwoord is genuanceerd. In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars wordt niets gezegd over het rijden met slippers. In principe kun je er dus vanuit gaan dat je verzekerd bent. Daarentegen staat er in diezelfde voorwaarden dat de bestuurder geen gevaar mag veroorzaken. ‘Grove schuld’ wordt hierbij aangehaald. Hier bedoelt men mee; bewust het gevaar opzoeken.

Een boete krijgen voor het dragen van slippers tijdens het autorijden? Nee. Kan het veroorzaken van een ongeluk terwijl je slippers draagt ervoor zorgen dat je niet verzekerd bent? Ja. Wij raden je daarom aan altijd je slippers om te wisselen voor schoenen als je gaat autorijden.

Achter het stuur kruipen met slippers is dus verboden in Spanje, maar dat is niet het enige… In dit land is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om te eten en te drinken in de auto. Net als even je arm uit het raam hangen, je peuk naar buiten gooien of als bijrijder je voeten op het dashboard laten leunen. En maak jij met je geliefde voor het eerst een romantische autovakantie? Dan moet je je liefdevolle kusjes maar tot de eindbestemming bewaren. Zoenen is namelijk ook verboden. Net als heftig discussiëren trouwens. Maar dat is natuurlijk sowieso al niet het streven.

Zo, nu weet jij hoe je je het beste kunt gedragen in de auto. Verruil die slippers maar voor goede (luchtige) schoenen en draai lekker aan de aircoknop. Je roadtrip zal juist alleen maar veiliger verlopen waardoor je vakantie eigenlijk nóg ontspannender wordt. Oh en voordat het zo ver is, check en vergelijk nog even je autoverzekering. Door te vergelijken weet je dat je goed verzekerd de weg op gaat én kun je flink wat geld besparen. Geld dat je op vakantie dan weer met alle liefde kunt uitgeven. Bon voyage!


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.