13-10-2017 2 min. Patrick van Haren

Begroting 2018 laat overschot zien

Begroting 2018 laat overschot zien

Beneden-Leeuwen - Het college van burgemeester en wethouders is verheugd en trots dat zij in het jaar voorafgaande aan de verkiezingen een begroting kan presenteren die een overschot laat zien. Ook op de langere termijn in de jaren 2019-2021 wordt een positief resultaat voorzien. 28 september jl. heeft het college de Begroting 2018 aangeboden aan de gemeenteraad.

Deze begroting is de laatste in een reeks van vier die het huidige college aan de gemeenteraad aanbiedt. Er is sprake van een stevig fundament waarop het (nieuwe) college en gemeenteraad kan bouwen. Dit is enerzijds tot stand gebracht door middel van de gemaakte keuzes in de afgelopen jaren toen de broekriem moest worden aangehaald. Anderzijds omdat zowel landelijk maar ook lokaal het economisch herstel zichtbaar wordt. Deze begroting kenmerkt zich, met het oog op de aanstaande verkiezingen in maart 2018, als een voortzetting/uitwerking van reeds ingezet beleid. Hiermee doelen wij bijvoorbeeld op de waarborging c.q. vergroting van de leefbaarheid in de kernen en de blijvende aandacht voor duurzaamheid.

Ook de zorg voor een kwalitatieve goede infrastructuur heeft in de voorliggende begroting een plaats gekregen met de daarbij behorende middelen. Denk hierbij aan openbaar groen, onderhoud wegen en investeringen op het gebied van riolering. In de afgelopen vier jaren heeft het huidige gemeentebestuur kans gezien de financiële buffers uit te breiden ondanks de recessie. Inmiddels heeft de gemeente een vrij besteedbare algemene reserve van ruim 7 miljoen die voldoende is om mogelijke risico’s het hoofd te bieden en/of nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. Deze begroting heeft daarnaast ook de ruimte om bestaand beleid uit te bereiden en/of nieuw beleid op te vangen.

Door de ruimte die deze begroting biedt is er in het kader van de belastingheffing een tweetal verlagingen doorgevoerd. Dit betreft een verlaging van de opbrengst Onroerende Zaakbelasting met 0,75% en een verlaging van de opbrengst Hondenbelasting. Waar in het verleden voor het bezit van een hond ± € 50,= moest worden betaald wordt dit nu m.i.v. 2018 € 16,=. Alles overziende geeft de huidige financiële positie vertrouwen voor de toekomst. Op 1 november a.s. vergadert de gemeenteraad over de begroting 2018. De vergadering is openbaar en dus iedereen is van harte welkom.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.