26-05-2017 2 min. Patrick van Haren

Bestrijding eikenprocessierups ook in de nacht

Bestrijding eikenprocessierups ook in de nacht

De komende weken gaat de provincie en op diverse locaties de eikenprocessierups bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. De bestrijding vindt 24 uur per dag plaats met onder andere rijdende afzettingen langs provinciale wegen. De werkzaamheden zullen eind juni klaar zijn.

Dag en nacht
De provincie gaat de eikenprocessierups op twee manieren bestrijden. In mei worden veel eiken in de provincie bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. De bladvorming is dan begonnen en de rupsen beginnen van het jonge blad te eten. Het bacteriepreparaat is dodelijk voor de rups als hij van de eikenbladeren eet. Dit bestrijdingsmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast wordt de rups vanaf half juni bestreden met een rupsenzuiger. De bestrijding zal dit jaar ook in de nachten plaatsvinden.

Eikenprocessierupsen Eikenbomen waar de eikenprocessierupsen in voorkomen zijn te herkennen aan dichte, witte spinsels op de stam of op de dikke takken, de nesten. De rups is de larve van een nachtvlinder. Vanaf begin april komen de rupsen uit de eitjes tevoorschijn. De kenmerkende brandharen krijgen de rupsen vanaf half mei na de derde vervelling en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. De afgelopen jaren is gebleken dat biologische bestrijding van de eikenprocessierups in een vroeg stadium een effectieve methode is om de overlast te beperken.

Processierups

Meer informatie Kijk voor uitgebreide informatie over de eikenprocessierups en gezondheid op de websites van Natuurkalender, GGD en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (zie Links). Neem bij gezondheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups contact op met de huisarts.

Meer informatie over de eikenprocessierups.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.