09-05-2014 2 min. Patrick van Haren

Bevrijdingsvuur als lopend vuurtje langs monumenten

Bevrijdingsvuur als lopend vuurtje langs monumenten

Het Dijkenloopteam was voor het derde achtereenvolgende jaar aanwezig in Wageningen bij de ceremonie van het ontsteken van het bevrijdingsvuur nabij Hotel De Wereld. Na die ontsteking kregen de vele aanwezige loopgroepen één voor één de fakkel met het bevrijdingsvuur aangereikt waarna de groepen vertrokken naar hun eigen woonplaats.

Bevrijdingsvuur

‘Het was toch wel even een kippenvelmoment’, vertelde Ilona Schiks, één van de loopsters, aan Blik op Beneden-Leeuwen over de officiële ceremonie in het nachtelijk uur in Wageningen. ‘De toespraak door een veteraan maakte indruk op alle toehoorders. Het was muisstil en iedereen luisterde aandachtig naar zijn verhaal. De duisternis geeft op zo’n moment net dat beetje extra lading. Dan volgde een lang en luid applaus. Toen onze groep de fakkel in ontvangst nam werden ook wij even persoonlijk toegesproken en verschenen wij even op een groot beeldscherm. En dan begint de marathon. Ik heb meegelopen vanaf Wageningen tot Wamel en daarna nog een stuk van Boven-Leeuwen naar het eindpunt in Beneden-Leeuwen. Ik heb ongeveer 31 kilometer gelopen die nacht.’
Haar man Erico nam voor het eerst deel en heeft de estafette in een gedeelte van Maas en Waal meegelopen. David van Toor en Tonny Bremer liepen de volledige afstand te weten 60 kilometer. Een niet geringe prestatie. Marion van de Veerdonk heeft ook haar aandeel in de loop gehad en heeft het Dijkenloopteam getraind ter voorbereiding op deze nachtelijke loop.
Om 04:45 uur kwam de loopgroep geheel volgens schema aan in Dreumel, waar zij zelfs door een aantal toeschouwers met applaus werd ontvangen. ‘Dat is een geweldige ruggensteun. Respect voor al die mensen die daar stonden. Ook in Alphen waren veel mensen aanwezig. Ook daar even een mooi moment. En dan moet je daarna steeds weer op gang komen. Daar hadden de lopers wel moeite mee.’

Bevrijdingsvuur

Nog even poseren nabij de Stoottroeperskapel en dan is het tijd voor ontspanning. Foto: Minette Tromp

Het daglicht geeft langzaam kleur aan de Bevrijdingsdag en de laatste dorpen worden aangedaan voordat de groep dan eindelijk arriveert bij de Stoottroeperskapel in Beneden-Leeuwen. Wethouder Bert van Swam nam het Bevrijdingsvuur in ontvangst en hield een korte, maar boeiende toespraak, waarbij hij niet vergat het Dijkenloopteam te prijzen om hun geweldige prestatie. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur was het de hoogste tijd voor een groepsontbijt.

(met dank aan Ilona Schiks voor het interview en Minette Tromp voor het beschikbaar stellen van de foto's)

dijkenloopteamdijkenloopteamdijkenloopteamdijkenloopteamdijkenloopteamdijkenloopteamdijkenloopteam


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.