27-11-2015 2 min. Patrick van Haren

Bij nieuwbouw mag je meer lenen

Bij nieuwbouw mag je meer lenen

De Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet die per 1 januari 2015 is ingegaan kent extra hypotheekruimte toe van € 9.000 aan energiezuinige woningen. Dat is goed nieuws als je op zoek bent naar een nieuwbouwhuis! Je mag dus € 9.000 meer lenen dan bij de aankoop van een bestaande woning (die vaak minder energiezuinig is).

Meer lenen op basis van je inkomen
Nieuwbouwwoningen zijn heel energiezuinig en de woningen van Van Wanrooij komen allemaal in aanmerking voor deze regeling voor een hogere 'Loan-to-Income' (lening op basis van je inkomen).

Minder eigen geld nodig voor de aankoop van een nieuwbouwhuis
Nieuwbouw valt ook al onder een gunstigere 'Loan-to-Value' (lening op basis van de waarde van je huis) bij de hypotheekfinanciering. Bij nieuwbouw mag nog steeds worden uitgegaan van een Loan-to-Value van 106% daar waar bestaande bouw inmiddels is gezakt naar 103%. Wist je trouwens dat je ook steun kan krijgen van je ouders als je een huis wil kopen? Jaarlijks mogen zij jou € 5.277 belastingvrij schenken en eenmalig mogen zij je nog eens € 25.322 belastingvrij cadeau doen. Dit dient wel voor je 40ste verjaardag te gebeuren.

Een voorbeeld: Koop je een huis met een koopsom van € 200.000, dan mag je bij nieuwbouw maximaal € 212.000 lenen, en bij bestaande bouw maar maximaal € 206.000. Dit betekent dat je bij bestaande bouw veel meer eigen geld nodig hebt voor de extra kosten zoals notariskosten of afsluitkosten voor je hypotheek.

Uit een recente rondgang langs diverse financiële instellingen en hypotheekbemiddelaars blijkt dat kopers van nieuwbouwwoningen nog nauwelijks gebruik maken van deze regeling. Volgens banken vragen consumenten niet naar de mogelijkheden, omdat ze veelal niet weten dat deze regeling bestaat. Banken zien het bovendien niet als hun taak om consumenten te informeren. De regeling geldt voor elke woning met een EPC waarde van max. 0,6. Alle nieuwbouwwoningen in Nederland voldoen aan deze eis.

Tip: vraag nadrukkelijk bij de bank of hypotheekverstrekker naar deze regeling en profiteer ervan!

Voor meer informatie over financiering kun je altijd terecht bij de makelaar. Kijk voor meer informatie op www.hetleeuwseveld.nl

Bron: Van Wanrooij


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.