22-03-2019 3 min. Patrick van Haren

Dag van de toekomst, de speerpunten

Dag van de toekomst, de speerpunten

De Dag van de Toekomst is de jaarlijkse bijeenkomst vanuit de Visie Leefbaarheid Kernen 2030 met als centraal thema ‘Samenwerken en Promoten’.

â– Wat is er al gedaan met de speerpunten en maatregelen voor de leefbaarheidsaspecten wonen, werken, onderwijs, recreatie en zorg?

â– En - ook belangrijk - zijn er nieuwe ontwikkelingen en ideeën die vragen om nieuwe maatregelen?

â– Wilt u meepraten op de Dag van de Toekomst? Meld u dan aan via: DagvandeToekomst@westmaasenwaal.nl

â– Voor meer informatie kijkt u op onze website. In de aanloop naar 28 maart lichten wij elke week drie van de vijftien speerpunten uit. Deze week de laatste drie, het dertiende, veertiende en vijftiende.

SPEERPUNT 13

In 2030 is in West Maas en Waal een mix van bedrijvigheid. Wat is er gedaan?

â– De verkoop van bedrijventerreinen op verschillende locaties in onze gemeente loopt nog steeds erg goed.

â– We stellen bij grotere recreatieve initiatieven een projectleider beschikbaar. De eerste tien uren van deze ondersteuning komen voor rekening van de gemeente.

SPEERPUNT 14

In 2030 is West Maas en Waal een duurzame gemeente. Wat is er gedaan?

â– In 2018 hebben we bij gemeentelijke gebouwen energiebesparende maatregelen getroffen en ingepland. Ook plaatsen we zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis, de gemeentewerf en het zwembad.

â– We kopen elektriciteit en gas duurzaam in en hebben bij de inkoop van schoonmaakdiensten en leerlingenvervoer extra eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid.

â– Wij zijn actief bezig met het verduurzamen van de straatverlichting. Daarom hebben we onder meer al 400 lampen van lantaarnpalen laten vervangen door led-verlichting.

â– Inwoners kunnen gebruik maken van leningen voor maatregelen op het gebied van duurzaamheid. We bieden hen ook een voordelig energieadvies door een energieadviseur aan. Inwoners kunnen voor informatie en advies terecht bij het regionale energieloket ‘Het Nieuwe Wonen Rivierenland’.

â– We hebben afspraken gemaakt met Woon - stichting De Kernen over het meer duurzaam maken van haar huurwoningen.

â– Om verduurzaming te stimuleren krijgen sportclubs gratis energiemonitoring. Hiermee krijgen zij inzicht in de energiestromen in hun gebouwen. Sinds 2018 kunnen stichtingen en verenigingen leningen krijgen voor het treffen van duurzame maatregelen.

â– De Omgevingsdienst Regio Rivierenland (ODR) stimuleert bedrijven bij het toezicht steeds meer om energie te besparen.

â– Wij werken samen met Groenleven BV bij de aanleg van twee zonneparken. Bij de rotonde N322/van Heemstraweg en rotonde Noord-Zuid/van Heemstraweg.

â– Op 13 februari hebben wij een drukbezochte energie-ontmoeting over duurzaamheid gehouden. Bekende meteoroloog Reinier van den Berg was speciale gast. Hierbij zijn veel initiatieven en ideeën van inwoners, bedrijven, verenigingen en organisaties in kaart gebracht.

SPEERPUNT 15

In 2030 zijn de cultuurhistorische kwaliteiten van West Maas en Waal beschermd en bekend bij inwoners en toeristen. Wat is er gedaan?

â– We zijn volop bezig met de uitvoering van het plan van aanpak om Hanzestad Maasbommel te profileren.

â– De gemeenteraad heeft zich op 13 december 2018 laten informeren over de archeologische hotspot ‘Expeditie over de Maas’. Stichting Erfgoed Gelderland heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het beheren en tentoonstellen van de zeker 250.000 historische vondsten. De gemeenteraad geeft in april 2019 een opdracht aan het college van burgemeester en wethouders over de mogelijkheid die hij verder uitgewerkt wil zien.

â– De gemeenteraad heeft op 24 januari 2019 het Dorpskwaliteitsplan West Maas en Waal vastgesteld. In dit plan is voor elk van de acht dorpen een ‘dorpspaspoort’ opgenomen. Hierin staat hoe we met elkaar de kwaliteit van de omgeving en van de cultuurhistorie kunnen bewaren of verbeteren.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.