25-05-2018 6 min. Patrick van Haren

Dag van de toekomst

Dag van de toekomst

De Dag van de Toekomst is de jaarlijkse bijeenkomst vanuit de
Visie Leefbaarheid Kernen 2030 met als centraal thema
‘Samenwerken en Promoten’.

?Wat is er al gedaan met de speerpunten en maatregelen voor de leefbaarheidsaspecten wonen, werken, onderwijs, recreatie en zorg?
?En - ook belangrijk - zijn er nieuwe ontwikkelingen en ideeën die vragen om nieuwe maatregelen?
?Wilt u meedoen met de Dag van de Toekomst? Meld u dan aan via DagvandeToekomst@westmaasenwaal.nl
?Voor meer informatie kijkt u op onze website.

De eerste 6 van in totaal 15 speerpunten worden hierna uiteen gezet.

SPEERPUNT 1
Naar 2030 is er een collectieve ambitie en bereidheid om de leefbaarheid te verbeteren.

Wat is er gedaan?
- In samenwerking met actieve inwoners zijn in de afgelopen jaren in zeven van onze acht dorpen dorpsplatforms opgericht. De gemeente ondersteunt hen met een jaarlijkse subsidie van € 1.300,-. Ook ontving men een eenmalige bijdrage van € 2.000,-. Dit als een tegemoetkoming in de kosten van een Dorps Ontwikkel Plan om de leefbaarheid in hun dorp te behouden en te verbeteren.
- De zeven platforms beheren een dorpswebsite met o.a. een activiteitenagenda en alle lokale voorzieningen.
- De coördinerend wethouder leefbaarheid overlegt elk halfjaar met de platforms over lopende en nieuwe zaken. Onze regisseur leefbaarheid is hierbij het aanspreekpunt.

SPEERPUNT 2
In 2030 is kwalitatief goed onderwijs voor leerlingen het criterium voor de aanwezigheid van scholen. De scholen kiezen voor samenwerking om kwalitatief goed onderwijs te kunnen bieden.

Wat is er gedaan?
- Jaarlijks bespreken gemeente en onderwijspartners de actuele cijfers en resultaten. De afspraken hierover vormen de input voor de gezamenlijke onderwijsagenda van kinderopvang, peuteronderwijs, basisonderwijs en
voortgezet onderwijs.
- Het onderzoek naar levensvatbare plekken voor Integrale Kind Centra (IKC) heeft al geresulteerd in de bouw van het IKC in Beneden-Leeuwen.
- Hierin gaan in 2019 samenwerken: Pax Junior met twee praktijklokalen, basisscholen De Leeuwenkuil en De Wijzer, een kinderdagverblijf met peuteropvang en buitenschoolse opvang van SPOM.

SPEERPUNT 3
In 2030 worden accommodaties zo multifunctioneel mogelijk gebruikt. Verenigingen werken samen om het aanbod bereikbaar te houden.

Wat is er gedaan?
- In Maasbommel wordt naar verwachting in 2019 de nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA) ‘Het Hanzehuys’ geopend. De Hucht in Alphen wordt ingrijpend verbouwd. Appeltern krijgt een ontmoetings- en servicepunt bij de gymzaal. Hiermee wordt het multifunctioneel gebruik versterkt.
- Als we signalen krijgen van verenigingen die willen samenwerken, ondersteunen en faciliteren we de acties waar de gemeente mee te maken heeft. ‘Niet top-down maar bottom-up!’.

SPEERPUNT 4
In 2030 blijven West Maas en Walers zo lang mogelijk in hun huidige woning wonen. Op het moment dat thuiswonen niet meer gaat wordt hoogwaardige zorg verleend op centrale zorglocaties in de gemeente.

Wat is er gedaan?
De gemeenteraad heeft in mei 2016 de Woonvisie vastgesteld. Op basis hiervan zijn/worden o.a. de volgende maatregelen getroffen:
- In samenwerking met ondernemers, inwoners meer bewust maken van de gevolgen van langer thuiswonen. Dit gebeurt onder meer via de informatiebijeenkomsten ‘Thuis met het Grootste Gemak’.
- Inwoners kunnen een blijverslening aanvragen.
- Via een aanpassing van het bestemmingsplan voor de dorpen, worden meer generatie-woningen mogelijk.
- De ‘doe-kracht’ van inwoners wordt gekoesterd. Denk hierbij aan het zogenaamde ‘Toetsingskader woningbouw’. Hoogwaardige zorg werd en wordt verleend door de zorgcentra St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen en St. Barbara in Dreumel.

SPEERPUNT 5
In 2030 werkt iedereen in West Maas en Waal intensief samen met partijen binnen de regio en omringende gemeenten.

Wat is er gedaan?
- Afhankelijk van het onderwerp werken wij - als regiegemeente - samen met andere organisaties in en buiten de gemeente. Het gaat hierbij over wonen, milieu, gezondheid, veiligheid, inkomensvoorziening en zorg. We hebben hierover afspraken gemaakt met onder meer gemeenten in de regio’s Nijmegen en Rivierenland, lokale ondernemers en dorpsplatforms. Dit geldt ook voor (regionale) organisaties die werkzaam zijn in onze gemeente op het gebied van wonen, welzijn en zorg.
- (Sport)verenigingen werken op eigen initiatief samen.
- Wij juichen (waar mogelijk) samenwerking toe, met en tussen andere partijen. Denk hierbij onder meer aan de vier samenwerkende ondernemersverenigingen in Ondernemend Maas en Waal bij de profilering van het Land van Maas en Waal.

SPEERPUNT 6
In 2030 is West Maas en Waal een gemeente die met inwoners en organisaties meedenkt hoe zij initiatieven werkelijkheid kan maken.

Wat is er gedaan?
- Via het zogenaamde toetsingskader voor de woningbouw stimuleren wij inwoners en bedrijven sinds 2016 om met originele initiatieven te komen.
- Vanaf 2014 loven wij jaarlijks zes beloningen van € 750,- uit voor initiatieven die de leefbaarheid behouden of vergroten.

SPEERPUNT 7
In 2030 is binnen de gemeente West Maas en Waal een slim systeem van communicatie opgezet, waarin partners en gemeente van elkaar leren en op de hoogte blijven.

Wat is er gedaan?
De gemeenteraad heeft in mei 2016 de Woonvisie vastgesteld. Op basis hiervan zijn/worden o.a. de volgende maatregelen getroffen:
?De zeven dorpsplatforms beheren sinds 2017 elk een dorpswebsite met o.a. lokale gegevens en een lokale agenda die zij naar eigen behoefte kunnen invullen. Deze sites zijn ook onderling verbonden zodat inwoners ook een totaalbeeld krijgen van alle aangemelde activiteiten in de zeven dorpen.
?In het 2e kwartaal 2018 nemen we een besluit over één gemeentelijke sociale kaart die wij gaan coördineren. Alle organisaties die in de gemeente werkzaam zijn op het gebied van leefbaarheid, welzijn en zorg, kunnen zich aanmelden voor een vermelding op deze site.

SPEERPUNT 8
In 2030 is West Maas en Waal binnenin en van buitenaf goed bereikbaar zowel voor autobezitters als voor niet-autobezitters.

Wat is er gedaan?
?De buslijnen 42 (Druten-Tiel) en 165 (Druten- ’s-Hertogenbosch) zijn geoptimaliseerd. Dit is gunstig voor de overstaptijden op het busstation Druten.
?In Alphen heeft DorpsPlatform SLAG een vrijwilligersproject met een dorpsauto gerealiseerd.
?DorpsPlatform Appeltern draait sinds januari 2017 een proef met een elektrische dorpsdeelauto.

SPEERPUNT 9
In 2030 heeft West Maas en Waal heeft een hoogwaardige digitale infrastructuur.

Wat is er gedaan?
?De gemeente gaat met toestemming van ‘Brussel’ starten met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dit gebeurt gefaseerd. In fase 1 worden de adressen met koperen telefoonkabels voorzien van glasvezel.

SPEERPUNT 10
In 2030 worden de dorpen actief ingezet om toeristen naar de streek te trekken, met behoud van het dorpse karakter.

Wat is er gedaan?
?Er zijn - samen met (groepen) inwoners en Landschapsbeheer Gelderland – klompenpaden en boerenwandelpaden aangelegd. Ook is een extra struinroute door de Moringerwaarden gerealiseerd (ondernemersinitiatief).
?Alle dorpen krijgen een eigen beeldmerk/slogan om hun dorp te promoten. De dorpsplatforms in Altforst, Maasbommel en Wamel vormen de pilots. Ze zijn al gestart met de voorbereiding om in het 2e halfjaar 2018 het resultaat te laten zien.

SPEERPUNT 11
In 2030 is West Maas en Waal beter bekend als aantrekkelijke plaats om te wonen.

Wat is er gedaan?
?Het groene karakter van onze dorpen wordt versterkt door de woonomgeving aantrekkelijker te maken.
?Het DorpsPlatform Appeltern heeft, samen met Landschapsbeheer Gelderland, het openbaar groen verfraaid en samen met De Tuinen van Appeltern de dorpsentree verfraaid. Ook zijn het groen en het trottoir van de Kerkstraat opgeknapt.

?In Alphen heeft DorpsPlatform SLAG samen met de gemeente een plan gemaakt voor de verfraaiing van Brouwershof. Dit zal in juni klaar zijn.

?In Wamel wordt tegenover het Vrije Tijdscentrum het Pastoor Kurstjensplein gerealiseerd.

SPEERPUNT 12
In 2030 geniet het Land van Maas en Waal door effectieve promotie landelijke bekendheid.

Wat is er gedaan?
?In samenwerking met de gemeenten Druten en Wijchen en Ondernemend Maas en Waal wordt het Land van Maas en Waal beter op de kaart gezet. Dit heeft onder andere al geleid tot een logo en vier bijbehorende slogans (‘Land van: ontdekken/genieten/ ondernemen/cultuur’).
?Ook komt de eerste editie van ‘Open Maas en Waal’ op zaterdag 2 juni hieruit voort.
?We onderzoeken hoe kleinschalige recreatie aan de Waalkant versterkt kan worden.
?De provincie doet hierbij een handreiking via het project ‘Beleef de Waal’.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.