13-10-2017 2 min. Patrick van Haren

De aftrap van twee zonneparken

De aftrap van twee zonneparken

West Maas en Waal werkt aan duurzaamheid

Op 10 oktober was de aftrap van de aanleg van twee zonneparken in Beneden-Leeuwen. Wethouder A.H.M. (Ton) de Vree en projectleider J. (Johan) ten Brinke van Groenleven plaatsten symbolisch het eerste zonnepaneel.

Zonneparken Beneden-Leeuwen
Groenleven, een Fries bedrijf dat gespecialiseerd is in zonne-energie, realiseert in de toekomst twee zonneparken in Beneden-Leeuwen. West Maas en Waal stelt hiervoor grond ter beschikking. Het ene perceel ligt tussen de N322 en de Van Heemstraweg. Het andere ligt tussen dezelfde wegen, aan de Zijveld.

Duurzaamheidsdoelstellingen
De Europese doelstelling op het gebied van duurzame energie is, dat in 2020 14% van het totale jaarlijkse energieverbruik afkomstig is uit duurzame bronnen. De Nederlandse regering heeft daarnaast als doelstelling dat in 2023 16% van het totale energieverbruik afkomstig is uit duurzame bronnen. West Maas en Waal vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen aan genoemde doelstellingen. Zij heeft daarom besloten grond beschikbaar te stellen voor de realisatie van twee zonneparken. Op deze manier wordt de uitstoot van broeikasgassen tegengegaan.

Zonneparken

Omvang en aanzicht zonneparken
Het westelijke park beslaat een oppervlakte van 3,75 ha. Het oostelijke park heeft een oppervlakte van 4,3 ha. De parken kunnen ca. 3.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dit is bijna de helft van het totale aantal huishoudens van West Maas en Waal. Beide parken worden landschappelijk ingepast, wat betekent dat er een groenstrook omheen komt. De panelen worden op lage staanders geplaatst, van circa 1 meter hoog. De constructie wordt met schroefpalen in de grond bevestigd. Tussen de rijen komen looppaden die ingezaaid worden met gras.

Realisatie zonneparken
Begin 2018 start Groenleven met de realisatie van de twee zonneparken. Het bedrijf heeft onlangs subsidie ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en wacht nu op de levering van zonnepanelen. Zodra die geleverd worden, kunnen de parken worden aangelegd. Het streven is de panelen in de zomer van 2018 in gebruik te nemen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.