23-06-2017 3 min. Patrick van Haren

De Grote DigitaalStrijd

De Grote DigitaalStrijd

Samen battelen voor het goede doel, doe mee op maandagavond 4 september! Plezier staat hierbij voorop!

De Grote DigiTaalStrijd is een battle voor het goede doel, het terugdringen van laaggeletterdheid in de regio. Teams van drie personen gaan met elkaar de strijd aan: wie beschikt over de beste taal- en digitale vaardigheden? Iedereen ouder dan 12 jaar, die woonachtig of werkzaam is in Rivierenland, kan zich inschrijven! De Grote DigitaalStrijd vindt maandagavond 4 september 2017 op tien plaatsen in de regio tegelijkertijd plaats. Voor de gemeente West Maas en Waal wordt de Grote Digitaalstrijd gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dijkstraat 11 in Beneden-Leeuwen. De avond zal gepresenteerd worden door Bas van der Hoeven, columnist bij de Maas & Waler. In de jury zitten Bert van Swam, Trudy Boerakker en Addy van Meerten. Winnaars van de gemeentelijke voorrondes gaan door naar de Grande Finale in het najaar.

Laaggeletterdheid

Waar het groot dictee der Nederlandse taal een beroep doet op de taalvaardigheden, gaat de Grote DigiTaalstrijd een stap verder: deelnemers kunnen ook laten zien hoe het staat met hun digitale vaardigheden en mediawijsheid. Vrienden, collega’s, sportmaatjes, klasgenoten, families; iedereen vanaf 12 jaar (woonachtig of werkzaam in de gemeente West Maas en Waal) die spelenderwijs, tijdens een gezellige avond, zijn taal- en digitaal vaardigheden wil testen, kan zich als team van drie personen inschrijven voor de gemeentelijke voorronde van de Grote DigiTaalStrijd. Het dictee wordt geschreven door Ronald Giphart en er zijn meerkeuzevragen m.b.t. digitale vragen en mediawijsheid. Een voorbeeld van zo’n vraag kan zijn: op welk woord is het meest gezocht in Google in 2016. Vervolgens kan gekozen worden uit meerdere antwoorden. Het plezier en een bijdrage leveren aan het goede doel staan hierbij voorop!

Laaggeletterdheid

Meer dan 23.000 volwassen inwoners van Rivierenland hebben zó veel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen functioneren in onze (digitale) samenleving en op de werkvloer. Ze kunnen bijvoorbeeld geen veiligheidsinstructies, bestelformulieren of personeelsbladen lezen. Ook het lezen van bijsluiters bij medicijnen, het online aanvragen van een DigiD, het reizen met het openbaar vervoer of het voorlezen aan hun kinderen leveren vaak grote problemen op. Schaamte en isolement komt bij deze doelgroep veel voor.

Aan dit probleem wordt al hard gewerkt. Om het bewustzijn ervan verder te vergroten wordt de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland georganiseerd. Hoog nodig, want iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving.

Leerplekken

De Grote DigiTaalStrijd is een battle voor bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Bibliotheek Rivierenland organiseert dit evenement samen met businessclub Betuwe in Zaken om laaggeletterdheid in de regio terug te dringen en digitale vaardigheden te bevorderen. Met de battle wordt geld opgehaald, om alle Bibliotheken in de regio te voorzien van speciale leerplekken waar laaggeletterden terecht kunnen om onder deskundige begeleiding aan hun vaardigheden te werken.

Grande finale

De winnaars van de gemeentelijke voorrondes zullen tegen elkaar strijden in de grande finale, die in het najaar plaatsvindt rond de opening van het nieuwe cultuurgebouw aan de Westluidense Poort in Tiel. Voor meer informatie en inschrijving: www.grotedigitaalstrijd.nl. Hierop is ook het Digitaal Journaal te vinden met in elke aflevering een vraag van Frans Duijts!


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.