24-07-2015 1 min. Patrick van Haren

Denktank arbeidsmarkt 2030 pleit voor Gelderse Standaard

Denktank arbeidsmarkt 2030 pleit voor Gelderse Standaard

De Denktank arbeidsmarkt 2030, ingesteld door de provincie Gelderland, adviseert om op korte termijn te gaan experimenteren met nieuwe arbeidsmarktplannen. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk ontving het rapport 'Hoe creƫren we de Gelderse Standaard?' vandaag van de denktankleden Margot Nijkamp, Anne-Marije Buckens, Annet de Lange en Jaap Jongejan. De Standaard geeft een antwoord op de vraag van de provincie Gelderland hoe de Gelderse arbeidsmarkt toekomstbestendig te organiseren.

Kloof
De denktank ziet een kloof tussen ontwikkelingen als digitalisering en internationalisering en de instrumenten uit de vorige eeuw gericht op stabiliteit en een baan voor het leven. De denktank pleit voor de opstelling van een strategische 'kennis- en activiteitenagenda arbeidsmarktvraagstukken' die gedragen wordt door werkgevers, werknemers en andere betrokkenen. Ze adviseert ook om een neutraal provinciaal economisch overleg te starten om kennis te delen en om over langere periodes arbeidsmarktontwikkelingen te kunnen volgen.

Experimenteren
De denktank pleit voor experimenten op het gebied van arbeidsmarktbeleid in regelvrij zones zonder druk van de huidige wet- en regelgeving. Ook stel de denktank een levende en lerende proeftuin 'ProvLab' voor om experimenten uit te voeren. Op de korte termijn is het volgens de denktank nodig om te komen tot een coƶperatief verband van werkgevers, waarin werknemers deelnemen en werkzekerheid, in- door- en uitstroom en persoonlijke ontwikkeling anders benaderd worden. Een ander idee is een 'Design Challenge' waarbij burgers via crowd creation betrokken worden bij nieuwe arbeidsmarktconcepten.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.