20-01-2017 2 min. Patrick van Haren

Drie groepen uitgesloten van deelname aan optochten

Drie groepen uitgesloten van deelname aan optochten

De inschrijving voor deelname aan één van de elf carnavalsoptochten in het Land van Maas en Waal is in volle gang. De teller voor groepen stond deze week al op 125. De overkoepelende organisatie, Optochten Maas en Waal, die namens de carnavalsverenigingen het reglement en de inschrijving regelt, is tevreden tot nog toe.

Dat reglement is een aantal jaren geleden opgesteld in nauwe samenwerking met de gemeente Druten, West Maas en Waal en politie nadat de incidenten in georganiseerde en vooral in illegale optochten zich opstapelden. In dat reglement zijn disciplinaire regels opgenomen om de gedragingen in de optochten in goede banen te leiden. Teijn Salet van de overkoepelende organisatie: ‘We streven naar een carnavalsfeest dat voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zich kan vermaken zonder voor overlast te zorgen’.

De Reut

De keuze voor deze foto heeft niets te maken met de inhoud van dit artikel maar is toegevoegd om de sfeer te versterken. Foto: Markeon

Die regels zijn enkele keren bijgesteld en blijken hard nodig omdat door sommige groepen de grenzen met plezier worden opgezocht en soms zelfs worden overschreden. Vorig jaar zijn er drie groepen geweest die zich schuldig hebben gemaakt aan geluidsoverlast, afsteken van vuurwerk in het publiek en het gooien van bierflesjes. Die groepen zijn toen gewaarschuwd en aan hen is medegedeeld dat het gedrag mogelijk consequenties zou hebben.

‘We houden ons liever niet bezig met de regeltjes en zijn niet van de politie, maar als je een reglement hebt, moet je ook handhaven’, zo legt Teijn Salet uit tegenover De Gelderlander. De drie groepen die vorig jaar de regels aan hun laars lapten, worden daar dit jaar voor gestraft door hen uit te sluiten van deelname aan de optochten. Dit betekent dat in geen van de elf carnavalsoptochten de drie groepen mogen deelnemen. Dit is een besluit dat is genomen door de overkoepelende organisatie. Zo hoopt men dit jaar een carnaval te kunnen organiseren waarbij het leuk is voor iedereen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.