27-03-2015 2 min. Patrick van Haren

Een dag in het Toverbaltheater

Een dag in het Toverbaltheater

Door Leona Kersten, Sander Gremmen, Daan Vermeulen en Kyra van Os

Wij hebben voor een artikel over het Toverbaltheater gekozen omdat we u wat informatie hierover willen geven. Het Toverbaltheater is best bijzonder en uniek, want het is de enige organisatie in Nederland die mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking samen laat werken. Ook is het bijzonder dat ze mensen gelijk een vak leren.

Leeuwenkuil

Het Toverbaltheater aan de Waterstraat biedt dagbesteding aan 43 mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Foto: Markeon

In het Toverbaltheater is een theater, een restaurant en een kledingverhuur gevestigd. In de kledingzaak kun je kleren huren, kopen en maken.
En in het restaurant ‘het Voorproefje’ leren ze ook mensen te bedienen. Ze werken ook veel samen met scholen en ze treden ook op voor feesten en festiviteiten.
’s Morgens worden de mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap met een taxi naar het Toverbaltheater gebracht. Daar kunnen ze nog even een kopje koffie, kopje thee of iets fris drinken. Daarna gaan ze hun dagtaak voltooien. Dat kan zijn in het restaurant mensen bedienen, kostuums maken, kostuums verhuren, repeteren voor een toneelstuk, schoonmaken, helpen met eten maken enz.
Dat doen 43 medewerkers met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking. Eigenlijk is het een soort school. Ze krijgen les in het spelen van toneel, zang, drama en muziek. Het Toverbaltheater is 45 weken per jaar open. In de zomer hebben ze vier weken zomervakantie.

Donderdag 18 maart j.l. hebben ze maar liefst twee prijzen gewonnen met het ingezonden liedje ‘Gelderland in de kroon van Nederland’ voor de liedjeswedstrijd ‘Ode aan Gelderland’. Niet alleen de publieksprijs, maar ook de prijs van de jury mochten ze in Arnhem in ontvangst nemen.

Leeuwenkuil

Ina Cornelissen mocht 1.000 euro in ontvangst nemen en bovendien krijgen ze een hele dag aangeboden om van studio Ibeat gebruik te maken. Eigen foto


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.