23-06-2017 1 min. Patrick van Haren

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Vanaf 1 januari 2018 zijn kinderdagverblijven en peuterspeelzalen voor de wet gelijk. Zij vallen dan beiden onder dezelfde Wet Kinderopvang. Hiermee wil de landelijke overheid één financieringsstructuur voor werkende ouders hanteren, de pedagogische kwaliteit van voorschoolse voorzieningen vergroten en één kwaliteitskader voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven opzetten. Het reguliere peuterspeelzaalwerk zoals we dat nu kennen, verdwijnt of wordt omgevormd tot peuteropvang.

De wetswijziging heeft ook gevolgen voor (toekomstige) ouders van peuters, die gebruik (willen) maken van de voorschoolse voorzieningen in West Maas en Waal. Door de harmonisatie trekt de landelijke overheid de financiering voor de voorschoolse voorzieningen gelijk. Dat betekent dat werkende ouders vanaf 1 januari 2018 ook kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst kunnen aanvragen voor peuteropvang.

In het opgestelde beleidskader zijn de uitgangspunten nader uitgewerkt inclusief de financiële vertaling. Het beleidskader is in concept besproken met de huidige kinderopvangorganisaties in onze gemeente. Reacties van de partijen zijn waar mogelijk verwerkt in het beleidskader.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.