27-03-2015 3 min. Patrick van Haren

Heeft u al eens een frietje op bij Het Akkertje?

Heeft u al eens een frietje op bij Het Akkertje?

Door Méo Rikken, Jacce van Os, Wout van Gent en Brent van Swaay

Wij hebben een interview gehad met de oprichter van Het Akkertje: Gerard de Haan. Gerard’ s oorspronkelijke werk was vliegtuigbouwer. Daarnaast heeft hij een periode van 10 jaar als semiprof voetballer gevoetbald. Maar op een gegeven moment was het voetballen voorbij vanwege zijn leeftijd. Ook was de vliegtuigfabriek Fokker, waar hij 17 jaar heeft gewerkt failliet. Toen is Gerard gaan denken wat hij kon doen. Gerard heeft gekozen voor een sector waarin altijd werk zal blijven. Namelijk eten. Of zoals hij het gekscherend zei: “Op zijn plat Hollands: Vreten!”. Soms is het een beetje raar als mensen aan je vragen wat voor werk je doet. “Ik bak patat.”, zegt Gerard dan. Maar Gerard verdient nu meer dan toen hij vliegtuigbouwer was. Het pandje waar hij begon was op, dus had Gerard bijna geen keus.“Het pand is koud, soms zijn er lekkages en de stroom valt wel eens uit.”

Leeuwenkuil

Het nieuwe pand in het Leeuwse Veld ziet er futuristisch uit en is een echte blikvanger. Foto: Markeon

Gerard wilde nieuwe dingen doen, die hij niet kon in zijn oude pand vanwege ruimtegebrek. Toen hij hoorde dat ze een nieuwe woonwijk gingen bouwen is Gerard meteen naar de gemeente gegaan voor zijn eigen stukje grond. Gerard zegt dat hij de naam van zijn cafetaria niet wil veranderen ondanks verplaatsing naar een andere straat. Het enige dat Gerard wil bereiken is dezelfde klantengroep behouden als hij bij het oude Akkertje had. Maar wel een groter assortiment en meer comfort.
Ook wil Gerard de ‘afhaal’ en ‘zitplaats’ scheiden. Gerard noemt de andere cafetaria’s in Beneden-Leeuwen geen concurrentie, maar collega’s. Omdat het dorp groot genoeg is voor meer aanbieders van friet. Maar Gerard is totaal niet bang voor zijn collega’s, want hij is overtuigd van zijn eigen kwaliteiten. Het Akkertje gaat geen aandacht geven aan een unieke snack want de aandacht gaat toch altijd naar de meest bekende snacks zoals; de frikandel, de kroket, en Mexicano’s. Die verkopen nog steeds veel beter als bijvoorbeeld: De knoepert of de frikandel xxl
Dus “het gouwe ouwe spul’ dat er al jaren is, blijft het beste verkopen.

Leeuwenkuil

In het assortiment van 't Akkertje blijven de traditionele snacks populair. Foto: Markeon

Nieuw: Maaltijden
Met ons inteview hadden we meteen een nieuwtje te pakken, een zogeheten scoop. Want met het oude pand wil Gerard een experimentje gaan uitvoeren: de deuren blijven gesloten, de rolluiken blijven naar beneden en het wordt daar een soort van productiepand. Daar worden maaltijden klaargemaakt, die bezorgd gaan worden. Particulieren kunnen maaltijden bestellen met de telefoon of online en dan wordt de maaltijd alleen bezorgd (niet ophalen). Maar Gerard weet niet of dat helemaal gaat lukken. Gerard wil een terras gaan aanleggen voor het nieuwe pand en ook nog een skatebaan met speeltuintje voor de kinderen.

Nou, wij weten wel wat we gaan doen als het nieuwe Akkertje binnenkort open is!

Leeuwenkuil

Het oude kenmerkende pand wordt na de verhuizing van het cafetaria van binnen aangepast en hier worden dan straks verse maaltijden voorbereid en thuisbezorgd. Foto: Markeon


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.