17-11-2017 3 min. Patrick van Haren

Het donderde en bliksemde bij de harmonie

Het donderde en bliksemde bij de harmonie

In de coulissen van de toneelzaal van mfa De Rosmolen lopen jeugdleden van de harmonie op zaterdagavond 11 november driftig heen en weer. Voor deze jonge muzikanten staat op deze avond een optreden voor een groot publiek op het programma. Muziekvereniging Koning Willem III presenteert het jaarlijkse Tutti concert. Tutti is een muziekterm en betekent: ‘met zijn allen’. Bestuur en leden zeggen ‘met z’n allen, voor u allen en willen met deze muzikale voorstelling alle donateurs bedanken voor de onmisbare bijdrage aan de Leeuwense harmonie.

De zaal is al tot de laatste stoel gevuld als om 19:30 uur voorzitter Ellen Brons iedereen welkom heet en de jeugdleden voorstelt, die in de huidige samenstelling Opleidingsorkest Nootuitgang nieuw leven inblazen. Door Jacky Luijpen zijn de jonge muzikanten in vernieuwde kleding gestoken. Ze bijten met verve de spits af en laten de volle zaal genieten van hun korte en soms zeer herkenbare liedjes. De zaal zingt volop mee bij het laatste nummer, daarbij aangemoedigd door dirigent Herman van Teffelen, die de jeugd op voortreffelijke wijze begeleidt. Hij doet dat niet alleen, maar krijgt daarbij hulp van Karin van Kerkhof, Samantha van Haren, Harold van Gelder en Rik van Swambagt.

Harmonie Koning Willem III

Op het puntje van hun stoel en met een rode blos op de wangen spelen de jeugdleden opperst geconcentreerd een voortreffelijk concert. Foto: Antonie van den Heuvel

Na dit mooie optreden wordt snel even gerangeerd en opent het orkest op haar beurt met een ode aan Whitney Houston. Tijdens het Tutti concert is het een goede gewoonte geworden om de jubilarissen even in het zonnetje te zetten en dat zijn er verschillende deze keer. Marc Kreuze was al twee jaar geleden 25 jaar lid van de slagwerkgroep, maar door zijn afwezigheid vanwege zijn beroep als binnenvaartschipper liep hij zijn huldiging al twee keer mis. Nu dus alsnog werd hij gehuldigd. Charlotte van Beem is weliswaar pas enkele jaren aangesloten als dwarsfluitiste bij de harmonie In Leeuwen, maar maakt intussen opgeteld al 25 jaar muziek, voorheen bij muziekverenigingen in Limburg en Utrecht die ook aangesloten zijn bij de KNMO, de Nederlandse muziekfederatie voor instrumentale amateurmuziek. Om die reden kreeg ook zij de onderscheiding opgespeld die hoort bij een 25-jarig jubileum.

De zussen Dorien en Loes van de Pol zijn beiden al 40 jaar verbonden aan harmonie Koning Willem III en werden vooral ook bedankt voor alle nevendiensten die zij hebben verricht en nog uitvoeren in diverse commissies. Het echtpaar Addy en Rob Meisner zijn al ruim 25 jaar bij de Leeuwense harmonie maar hebben ook in Veldhoven al heel wat jaren muziek gemaakt. Zij werden daarom beiden onderscheiden met de vergulden speld die symbool staat voor 50 jaar lidmaatschap.

Tot slot werd Ton van Dodewaard voor het voetlicht gehaald. Hij is om gezondheidsredenen onlangs gestopt als blazer op de grote bas. Ton is begonnen als slagwerker bij de harmonie en pas op latere leeftijd bij het orkest terecht gekomen. Hij is maar liefst 65 jaar zeer trouw lid en is om die reden benoemd tot het zeer selecte gezelschap dat zich erelid mag noemen bij Koning Willem III. Felicitaties, bloemen, een oorkonde en de jubileumspeld werden aangevuld met applaus en het zingen van Lang zullen ze leven.

Tutti concert Koning Willem III

De zeven jubilarissen v.l.n.r. Ton van Dodewaard, Addy en Rob Meisner, Charlotte van Beem, Dorien van de Pol, Marck Kreuze en Loes van de Berg. Foto: Henk van Coolwijk.

Het orkest verzorgde na de huldiging een geweldig concert. De luchtige presentatie werd met de nodige lef verzorgd door een aantal jeugdleden. En omdat de elfde van de elfde ook als aftrap geldt voor het carnavalsseizoen, zorgde het orkest voor een feestelijke afsluiting met een selectie van Nederlandstalige nummers en de carnavalskraker Het dondert en het bliksemt. En dat het donderde, daar zorgden de jeugdleden wel voor met hun party-poppers.

orkest Koning Willem III


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.