14-09-2018 5 min. Patrick van Haren

Het jaar 1988 in Lauwe deel 6 en slot

Het jaar 1988 in Lauwe deel 6 en slot

In deze serie gaan we dertig jaar terug in de tijd. Wat was er in 1988 actueel en wat hield onze inwoners in die tijd zoal bezig? Het doortrekken van de Maas en Waalweg naar de Prins Willem Alexanderbrug was toen door het hele jaar heen volop politiek gespreksvoer, evenals de zo gevreesde tolheffing op diezelfde brug.

Krantenknipsels van het jaar 1988 In de laatste aflevering van deze serie bladeren we nog eens door de kranten van het jaar 1988 en staan kort even stil bij een aantal opvallende berichten.

De Nacht van Leeuwen
Een evenement dat nog altijd veel mooie herinneringen oproept bij inwoners die de 40 zijn gepasseerd, is het jaarlijks terugkerende evenement ‘De Nacht van Leeuwen’. De gehele Zandstraat was tijdens het evenement gevuld met gezellige terrasjes, kraampjes, bijzondere bezienswaardigheden, een standwerkersconcours, sensationele acts en vooral heel veel muziek. Wat zou het mooi zijn als zo’n geweldig evenement nog eens zou kunnen terugkeren, hoor je nu altijd nog zeggen, zonder daarbij afbreuk te willen doen aan de organisatie van de Dag van Leeuwen.

Rien Kolvenbach 50 jaar
Woninginrichting en Manufacturenzaak Rien Kolvenbach viert in het najaar van 1988 het 50-jarig bestaan van hun veelzijdige onderneming. Het is 1938, in een economisch barre tijd als het echtpaar Gert en Stien Kolvenbach – den Bieman hun tiende kind krijgen. Later zullen er nog drie volgen. Vader Gert is zaakvoerder bij De Klef en moeder Stien ziet zich genoodzaakt een winkel op poten te zetten naast haar grote gezin. Zij waren de grondleggers van de zaak die in 1961 door de jongste zoon Rien en zijn vrouw Mies werden voortgezet. Van gemoltonneerd ondergoed uitgegroeid tot luxe lingerie en van cocosmatten en balatum (een soort viltzeil) uitgegroeid tot wollen tapijten en velours gordijnen. Voor Rien staat 1988 in meerdere opzichten in het teken van jubilea. Naast het gouden jubileum van zijn zaak is hij dit jaar de jubileumprins van carnavalsvereniging De Braoiers.

Slager Emiel Lemmers bekroond
Tijdens de internationale vakwedstrijden in Utrecht, waaraan 1450 deelnemers uit 15 landen meededen, heeft Keurslager Emiel Lemmers een bekroning ontvangen voor de door hem vervaardigde lasagne (goud met ster) voor de achterham en rookworst (zilver) en grove metworst (brons). Hij ontving de prijs uit handen van bokser Regilio. En dat is dan weer een mooi bruggetje naar de boxer(shorts) waarin Emiel met regelmaat te zien was in de Wibra foldertjes. Een veelzijdige slager die niet in zijn hemd stond.

Buskaping op Dorpsplein
Op het eerste gezicht was het een angstaanjagende aanblik op die koude maandagavond in november 1988. Een lijndienst als onderwerp op het Leeuwense Dorpsplein, omgeven door tal van hulpdiensten en hulpverleners. Zeventien gewonden moesten een behandeling ondergaan na een buskaping. Een in scene gezette situatie met als doel om hulpverleners te laten oefenen en vooral te laten samenwerken bij grote calamiteiten. De meeste gewonden zaten of lagen in de bus in moeilijke posities en weinig ruimte voor hulpverlening. Schotwonden, breuken en slachtoffers in shocktoestanden. Van Rossum legde uit namens de EHBO afdeling Beneden-Leeuwen: ‘We hebben foto’s en dia’s gemaakt van de hulpverlening. Aan de hand daarvan zullen alle handelingen worden beoordeeld en besproken.’ Dergelijke buitenoefeningen worden tweemaal per jaar gehouden, naast de jaarlijkse acht herhalingslessen. Het was een leerzame avond.

Leeuwens Consumentenmarkt vernieuwd
De supermarkt die in Beneden-Leeuwen voortdurend de tijd ver vooruit was, stond aan de Nijverheidsstraat. Lange tijd bleef de winkel zelfstandig en was de familie van Leeuwen in staat om elke concurrent het hoofd te bieden. Aan het begin van 1988 werd aan de zijde van de Nijverheidsstraat bovenop het voormalige woonhuis een verdieping gebouwd zoals die heden ten dage nog te zien is, met de twee spitse kappen. Daar werden kantoor en kantine gevestigd. Een luxe drop-afdeling, uitbreiding van de bakkerij, een vernieuwde groentenafdeling met meer zelfbediening en een nieuw verlaagd plafond dat moet bijdragen aan meer sfeer in de moderne supermarkt. Maar de grootste investering zit in de automatisering en scankassa’s.

Politiebureau
Het vertrouwde politiebureau in de Wielstraat dat dateert van 1957 wordt eind 1988 verruild voor een modern bureau in de verbouwde voormalige Levensschool (Vormingsinstituut De Leeuwenberg) aan de Zonnebloemstraat. Het korps dat er zal worden gehuisvest krijgt de naam ‘Groep west Maas en Waal’ en daarmee ging de naam ‘Groep Wamel’ de geschiedenisboeken in. Kolonel Etten, commandant van het district Nijmegen van de Rijkspolitie mocht de naam op de gevel onthullen, samen met burgemeester Pröpper en in het bijzijn van onder andere groepscommandant Wim Denecke. In het nieuwe bureau os plaats voor 24 politiemensen, terwijl in de Wielstraat slechts 12 mensen een werkplek hadden. Het bureau heeft een ruime meldkamer, ontvangstkamer, vergaderruimte, recherchekamer, administratieruimte, twee verhoorkamers en kantoren voor de korpsleiding. Enkele politiemensen hebben sommige meubels gerestaureerd en van een nieuwe kleur voorzien. Aan de wanden in de gangen en werkruimtes zijn mooie fotografische werken te zien van één van de agenten, Menno Binsma. Inmiddels is eind 2017 de politie weer vertrokken uit het bureau en biedt het gebouw momenteel onderdak aan de Seniorenvereniging 50+.

Gedenksteen

Fout op gedenksteen
Een taalfout op een gedenksteen, dat kan echt niet. Niemand die het ooit eerder had gezien of er ooit eerder iets van heeft gezegd. Op een gedenksteen in de Stoottroeperskapel aan de Pastoor Zijlmansstraat staat ‘twede’ in plaats van ‘tweede Wereldoorlog’. Dreumelnaar G. van Beers was het een doorn in het oog en hij reageerde als eerste na 39 jaar. ‘Ik snap niet dat ze zo’n steen hebben kunnen ophangen’, aldus Van Beers. Hij kaartte de spelfout aan bij de Bond van oud-Stoottroepers en Stoottroepers in Assen. Hij ontving in februari 1988 een brief waarin werd vermeld dat de fout zo spoedig mogelijk zou worden hersteld. Van Beers noemde het een belediging voor de gesneuvelden. De fout is echter nooit hersteld en is nog altijd te zien.

Dit was de laatste aflevering van de serie ‘Het jaar 1988 in Lauwe’. De serie is geschreven door Rinie van Haren en gepubliceerd door Blik op Beneden-Leeuwen, eigendom van Markeon. Niets van deze serie of delen ervan mogen worden overgenomen of gepubliceerd zonder schriftelijke toestemming van de hoofdredactie.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.