18-10-2019 1 min. Patrick van Haren

Hoge woonlasten in Beneden-Leeuwen door afval en riool

Hoge woonlasten in Beneden-Leeuwen door afval en riool

Ingezonden door SP West Maas en Waal

Gemiddeld betaalt een gezin in Beneden-Leeuwen 96 euro meer aan de BSR voor gemeentelijke woonlasten dan een gemiddeld Gelders gezin. Dit bedrag zou maar liefst 115 euro minder kunnen zijn als de lasten van de afvalverwerker Avri en het riool gelijk zou zijn aan het gemiddelde in Gelderland.

Volgens Esther Portegies uit Appeltern, fractievolger van de SP in de provincie, blijkt dit uit de begroting van 2019 die de gemeente naar de provincie stuurde. Gemiddeld betalen gezinnen in Beneden-Leeuwen per jaar 39 euro meer voor hun verwerking van afval dan het Gelders gemiddelde. Voor rioolheffing zijn zij gemiddeld 76 euro duurder uit.

Riolering

Reconstructie riolering van de Beatrixstraat in juni 2016. Archieffoto: Markeon

Voor 15 november 2019 beraadt de gemeenteraad zich over de nieuwe begroting en zal zij nadenken over de hoogte van de door haar op te leggen belastingen. ‘Ik roep de inwoners op om de gemeenteraad te vragen na te gaan hoe het kan dat de afvalverwerking en het riool in hun gemeente zoveel duurder is dan in de rest van Gelderland. Als je dat weet kun je het gaan aanpakken en vervolgens de belastingen verlagen. Want wat overal elders in Gelderland kan, moet ook in Beneden-Leeuwen kunnen’, aldus de financieel specialist van de SP in de provincie.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.