27-02-2015 2 min. Patrick van Haren

Is ut nog iets werd?

Is ut nog iets werd?

In de voormalige recreatiezaal van De Hey Acker is het op zondagmiddag meteen om 14 uur al flink druk. De belangstelling voor de taxatiemiddag ‘Ech of nie ech? Is groot. Iedereen, die wat te taxeren bij zich heeft, wordt geacht een nummertje te trekken. Gedurende de wachttijd ontgaat het de wachtenden soms dat ze aan de beurt zijn als door de taxateurs het volgende nummer wordt geroepen.
Nellie van de Hurk reageert adequaat en roept vanaf dat moment de nummers nog eens met behulp van een microfoon. Dat werkt meteen.

Taxateur Paul Dumay van kunsthandel Art Dumay uit Nuenen is deze middag samen met zijn collega aanwezig. Hij is vooral gespecialiseerd in schilderijen, maar het aanbod in curiosa is vele malen groter. Toch komen er wel enkele juweeltjes van schilderijen aan hem voorbij en worden eigenaren soms flink verrast door de getaxeerde waarde.

Sommigen komen ook enkel kijken en hebben geen spullen meegebracht. ‘Hedde gij niks ouds um te laote taxere?’ vraagt een oudere dame aan haar buurvrouw. ‘Dan ha ik menne mins mee motte neme’, antwoordt ze gekscherend en een lachsalvo van de hele omgeving volgt. Het is naast informatief en interessant ook vooral gezellig op deze inloopmiddag.
Nellie van de Hurk vertelt namens de organiserende Seniorenvereniging: ‘We wisten natuurlijk niet wat we moesten verwachten of hoe druk het zou worden. Maar dit overtreft al onze verwachtingen. Sommigen moeten zelfs uren geduld hebben vooraleer zij aan de beurt zijn.’

Zelf heeft Nellie een aantal kristallen borrelglazen laten taxeren, maar de set is niet meer compleet. Toch worden de glazen afzonderlijk nog behoorlijk getaxeerd. Als de set compleet geweest zou zijn….
Er komen kastpoppen voorbij, een mooie karaf, kaststellen en gereedschap. ‘Het is vooral zo leuk dat je te weten komt uit welk tijdperk het artikel stamt of waar het origineel vandaan komt. De waarde is daar soms zelfs ondergeschikt aan’, aldus Nellie.
Of de taxatiedag voor herhaling vatbaar zal zijn? ‘Dat zal moeten blijken uit de evaluatie, die binnenkort plaatsvindt. Ik denk dat je niet te kort achter elkaar dergelijke activiteiten moet doen. Bovendien zijn we een heel actieve vereniging met vele activiteiten. Je moet de mensen ook niet overbelasten. Het moet ook allemaal georganiseerd worden’, zo besluit Nellie.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.