28-11-2014 2 min. Patrick van Haren

Jeugdzorg blijft in beeld bij provincie

Jeugdzorg blijft in beeld bij provincie

Op voorhand stelt de provincie Gelderland zich garant voor innovaties in de jeugdzorg. Met het bijna Statenbreed aannemen van een amendement op de Begroting voor 2015 is geregeld dat de provincie, indien nodig, innovatieve projecten in de jeugdzorg faciliteert, stimuleert en financiert. Er is nog geen bedrag aan dit besluit gekoppeld, maar als er geld nodig is, dan komt het er. Op die manier geven de Gelderse Staten inhoud aan wat zij noemen, de warme overdracht van de jeugdzorgtaken aan de gemeenten. Ook kunnen gemeenten gebruik maken van de kennis en kunde van de provincie.
Met zes stemmen tegen stelde Provinciale Staten de Begroting 2015 vast na zes uur discussiëren en stemmen over drie amendementen en elf moties. Bij de begrotingsbehandeling op 12 november kreeg niet alleen de jeugdzorg veel aandacht.

Giro d’Italia
Het voorstel van Gedeputeerde Staten om 5 miljoen euro te reserveren voor de start van de Giro d’Italia in Gelderland leverde kritiek op van de oppositiepartijen. Zij zetten vraagtekens bij de veronderstelde gunstige spin-off effecten. Bovendien kon volgens deze partijen het geld beter aan bijvoorbeeld breedtesport of andere maatschappelijke projecten worden besteed. Door de steun van de coalitie ligt het geld nu wel klaar. Gedeputeerde Staten leggen nog een definitief voorstel over de Giro aan de Staten voor. Dan valt de definitieve beslissing.

Valleilijn
Bijna unaniem schaarden de Gelderse Staten zich achter een motie om Kabinet en Tweede Kamer op te roepen samen met de regio een kwartierdienst op de Valleilijn mogelijk te maken. Bij de provincie en de regio is er geld voor gereserveerd (respectievelijk 15 en 1 miljoen). Nu moet de staatssecretaris nog over de brug komen.

Wonen
Het Impulsplan Wonen is opgezet tijdens de crisis in de woningmarkt. Met een budget van 20 miljoen euro konden er allerlei (innovatieve) projecten meegefinancierd worden, die de woningmarkt weer vlot konden trekken. Nu de looptijd van dit plan bijna is afgelopen en de resultaten positief zijn, vragen de Staten via een bijna unaniem aangenomen motie aan GS om na te gaan of een nieuw Impulsplan noodzakelijk is. De nieuwe Staten kunnen daar dan een besluit over nemen. Ook besloten Provinciale Staten om het college te vragen onderzoek te doen naar de huidige problemen voor gemeenten om meer permanente vormen van dubbele bewoning in het buitengebied toe te staan. Wanneer er door de overheid wordt ingezet op meer mantelzorg en participatie zou dit makkelijker te realiseren moeten zijn.

Bron: Provincie Gelderland


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.