27-03-2015 2 min. Patrick van Haren

Jongeren, drugs en alcohol

Jongeren, drugs en alcohol

Door Kim van Ooijen , Melanie van Suijdam, Patrick Vos en Jeroen van Leeuwen

Wij willen u informeren over jongeren, drugs en alcohol. Maandag 16 maart heeft het Pax Christi College een thema-avond gehouden over dit onderwerp. Helaas was deze avond alleen voor de ouders, maar we willen graag kinderen ook op de hoogte stellen van wat drugs en alcohol met je kan doen. Wij hebben mevrouw Riet van Ooijen uitgenodigd voor een gesprek. Zij is contactpersoon voor de basisscholen namens het Pax Christi College.

Leeuwenkuil

Omdat veel ouders bang zijn dat hun kinderen eventueel gaan blowen of drinken heeft de oudervereniging van de Pax Christi hier een thema avond over gegeven.Foto: de heer van Drongelen

Op school wordt er tijdens de biologie- en de natuurkundelessen uitgelegd wat drugs en alcohol met je doet. Om kinderen te ontmoedigen op school alcohol en drugs te gebruiken worden er tijdens schoolfeesten geen alcoholische dranken geschonken. Op het schoolplein van de onderbouw mag niet gerookt worden. En er wordt aan gewerkt om het schoolplein van de bovenbouw ook rookvrij te maken. Op school worden er ook kluisjescontrole te houden. Er wordt gekeken of er geen (soft)drugs in de kluisjes ligt. Het kan soms voorkomen dat de politie met speurhonden op zoek gaat naar (soft)drugs. Dit alles wordt gedaan, om te voorkomen dat leerlingen spullen kopen of doorverkopen aan andere leerlingen.

Uit onderzoek blijkt dat veel scholen in Nederland te maken krijgen met blowen. Maar dat gebeurt niet in school, maar meer buiten school. Ze gebruiken dan soms hasj en wiet. Gelukkig is dit een kleine groep. Echter een grotere groep jongeren gebruikt buiten schooltijd al wel alcohol.

Leeuwenkuil

Wat zijn de risico’s van (soft)drugs bij jongeren op korte termijn:
• Het korte termijn geheugen functioneert minder goed. Je kunt minder goed logisch nadenken en je vergeet dingen gemakkelijk.
• Iemand kan zich ziek of angstig voelen.
• Begint iemand onder de 16 jaar dan is de kans groot op slechte schoolprestaties.

Wat zijn de risico’s van (soft)drugs bij jongeren op langere termijn:
• Het roken van hasj en wiet is schadelijk voor de longen en verslechtering van de vaatwanden.
• Het heeft een negatieve invloed op de persoonlijk ontwikkeling.
• En kan leiden tot geestelijke afhankelijkheid.

In 2011 is in een onderzoek aan scholieren gevraagd of zij ooit geblowd hebben: onderstaand een overzicht in percentage jongens en meisjes dat ooit, de laatste maand of dagelijks geblowd heeft.

Leeuwenkuil

Bron: jeugd en riskant gedrag, 2011

Met dit stukje willen wij aan jongeren en ouders duidelijk maken dat (soft) drugs en alcohol zeer slecht is voor jongeren. Mochten er jongeren in de problemen komen dan kunt u zich wenden tot IrisZorg.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.