30-01-2015 3 min. Patrick van Haren

Leeuwense loopgroep jaagt op wisselbeker Lauwse Reut

Leeuwense loopgroep jaagt op wisselbeker Lauwse Reut

‘Het zou mooi zijn als we voor de derde keer de wisselbeker zouden winnen. Dan blijft die bokaal definitief in onze prijzenkast. Maar we willen ook graag andere groepen uitdagen om met ons de strijd aan te gaan en te proberen de kwaliteit van deelname aan de Grote Reut van Lauwe zo hoog mogelijk te laten zijn’. Aan het woord is Jos van Kerkhof, één van de leden van de vriendengroep WWW.Lauwe

Voor het negende jaar bouwt de enthousiaste vriendengroep een mooie wagen, die door mensenkracht wordt aangedreven en daarmee dus deelneemt in de categorie ‘Loopgroepen’. Deze groep heeft al diverse prijzen behaald met tal van mooie creaties en ontwerpen, waarmee zij in voorgaande jaren deelnamen aan de carnavalsoptocht van Beneden-Leeuwen. De laatste twee jaren heeft de groep de eerste plaats bij de loopgroepen gehaald en daarmee is al twee jaar op rij de wisselbeker in hun bezit. Als de vriendengroep dit jaar opnieuw de wisselbeker weet te bemachtigen, mag de beker definitief in de prijzenkast van deze bouwers worden gezet, die dan een mooi plekje zou krijgen naast de bekers die de afgelopen jaren al zijn gewonnen.

www lauwe

De trots van WWW.Lauwe zijn de trofees, die de waardering bevestigen van al hun mooie deelnames. Foto: Markeon

Op een winterse zaterdag gingen we op bezoek bij de vriendengroep, die een bouwplaats hebben ingericht in een klein deel van een fabriekshal. Een heater blaast warme lucht door de koude werkplaats en de vrienden drinken eerst gezellig een kop koffie. De stemming is opperbest. Na de koffie buigen de mannen zich over het mechanisme dat in de wagen is gebouwd. Jos legt uit hoe de constructie werkt en hoe straks het publiek zal worden verrast. Uiteraard gaan we daar nu nog niets over onthullen, maar het is verbazingwekkend hoe creatief en vernuft de wagen ook dit jaar weer is gebouwd. De dames van de groep houden zich vooral bezig met het plakken van papier-maché en het maken van de kleding. De creatie van dit jaar kent in elk geval twee heel verschillende taferelen. Het ene moment speelt het ene deel de hoofdrol en door een bijzondere verandering is er het volgende moment een heel ander onderwerp te zien.

‘Elk jaar lijkt de lat weer wat hoger te liggen. We willen het publiek straks vooral ook aan het denken zetten. Wat wij met elkaar bedacht hebben, is voor ons nu wel duidelijk, maar hoe zullen de toeschouwers het opvatten? De mensen moeten vooral goed kijken’, zo luidt het advies van Rick. Tijdens de bouw is er regelmatig tijd voor een dolletje of worden de gebeurtenissen uit het dorp besproken. Het is een enthousiaste en hechte groep die naast het plezier maken ook zeer serieus te werk gaat.

www lauwe

Jos, Rick en Doran testen de technische toepassingen op de wagen. Foto: Markeon

Liggen de werkzaamheden wel op schema? Het lijkt alsof er nog zoveel moet gebeuren. ‘Het technische gedeelte heeft veel tijd gekost, maar nu komt het afwerken aan bod. Dat gaat best wel snel, ‘ aldus Jos. De groep van zes mannen en evenzoveel vrouwen is al vele jaren een hechte vriendengroep en zij zien elkaar ook geregeld bij andere gelegenheden dan bij carnaval. Maar het bouwen van de jaarlijkse creatie om daarmee deel te nemen aan de carnavalsoptocht van Lauwe is als een belangrijk hechtmiddel tussen de vrienden.
Jos, Rick, Doran, Herman, Frans, Kees, Frans, Betty, Bianca, Mariëlle, Irma, Anjo, Patricia en Arianne vormen samen de groep www.lauwe.nl (De drie W’s staan voor: Wij Willen Wel) Ze hebben een eigen logo ontworpen, brengen elk jaar een eigen carnavalsschildje uit en hebben een eigen website.

www lauwe

Ook de dames lachen heel wat af tijdens het plakken. Foto: Markeon

De prestatie lijst van www.lauwe
• 2014 - Tis tog "Gin gezich?!" (1e prijs loopgroepen lauwe)
• 2013 - Wij zijn mooi genaaid (1e prijs loopgroepen lauwe)
• 2012 - Lauwe On Air (3e prijs loopgroepen lauwe)
• 2011 - Niet meegedaan ivm omstandigheden.
• 2010 - Hij kan zomaar vallen! (2e prijs loopgroepen lauwe)
• 2009 - Wij sponseren onszelf
• 2008 - Wij zijn het zat (de fruitbuurt verzuipt!)
• 2007 - Wij hebben de Y-Faktor
• 2006 - Ook Wij staan achter Oranje


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.