16-02-2018 2 min. Patrick van Haren

Luchtmacht oefent in de avonduren

Luchtmacht oefent in de avonduren

F-16’s van vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel voeren vanaf maandag 8 januari weer trainingsvluchten uit in de avonduren. In de weken 8, 9 en 10 wordt er vanaf vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen.

Het oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak. Daadwerkelijke inzet van F-16 jachtvliegtuigen vindt ook vaak plaats bij duisternis. Een F-16 jachtvliegtuig is goed uitgerust voor nachtelijke operaties. Zo beschikt de vlieger over een nachtkijker, ook wel de Night Vision Goggles (NVG) genoemd. Het kijken door de NVG verbetert het nachtzicht enorm, maar geeft ook beperkingen omdat het te vergelijken is met het kijken door twee kokertjes. Het is dan ook noodzakelijk om dit goed te beoefenen. Dit is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het dan ook mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren.

Voor vliegers van vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel zijn deze vluchten essentieel om de inzetgereedheid verder te herstellen. In 2017 heeft de Koninklijke Luchtmacht zich geconcentreerd op het brede herstel van de inzetbaarheid van haar personeel en materieel. Daarmee is de organisatie voorbereid op toekomstige missies, zoals de aankomende missie boven Irak en Syrië.

Luchtmacht

F-16's oefenen in duister. Foto: Media Centrum Defensie

Vanaf januari 2018 nemen vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht weer deel aan operatie Inherent Resolve, de internationale strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Informatie Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder

Wanneer wordt er gevlogen?

F-16's vliegen op de volgende avonden:

· week 8: 19 tot en met 23 februari

· week 9: 26 februari tot en met 2 maart

· week 10: 5 tot en met 9 maart


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.