17-04-2015 3 min. Patrick van Haren

Maas en Waal, de parel van Nederland

Maas en Waal, de parel van Nederland

Het moet voor eens en voor altijd maar eens duidelijk zijn: Maas en Waal is de Betuwe niet!

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen ergert zich al jaren dat er op radio en tv altijd maar wordt verteld dat zijn geboortegrond tot de Betuwe behoort. En het zijn heus niet de minsten die zich vergissen. Nog niet zo lang geleden stond Kruisbergen te filmen op de Waaldijk, toen er een vrouw op hem afstevende. “Wat is het hier in de Betuwe toch mooi…”, liet ze zich ontvallen. Dan moet je net bij Kruisbergen zijn. “Zoiets raakt me diep in mijn Maas en Waalse hart”, zegt de in Wamel geboren en getogen streekbewoner. “Maas en Waal is voor mij de hemel op aarde.” Hij geeft toe: ”Natuurlijk is de Betuwe prachtig, maar Maas en Waal is heel anders. Maas en Waal is Maas en Waal. In de loop der eeuwen heeft de streek zich ontworsteld aan bittere armoede, zich ontwikkeld en opgewerkt. Deze regio heeft een eigen naam verdiend!”

Jos Kruisbergen heeft alles bij elkaar zo’n 20 jaar voor de landelijke televisie gewerkt. “Ook daar maakten ze steeds die fout. En dat gebeurt nog steeds.”
Onlangs legde hij zijn grieven op tafel bij het bestuur en de adviseurs van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Zijn boodschap: “Ik wil proberen een eind te maken aan alle misvattingen.”
Besloten werd een filmclip te maken die in een flits laat zien hoe Maas en Waal er uit ziet en wat het land tussen de rivieren te bieden heeft.
“We hebben in de afgelopen 21 jaar een prachtig filmarchief opgebouwd”, aldus Kruisbergen. “Daar konden we naar hartenlust uit putten.”
De clip is klaar. Hij is prachtig geworden: een aaneenschakeling van kunstige en indrukwekkende levende landschapsschilderijtjes. Wie ze voorbij ziet komen, kan niet anders doen dan de adem inhouden. En ervan overtuigd raken (als dat nog niet het geval was) dat Maas en Waal behoort tot de mooiste plekjes in Nederland.

Jos Kruisbergen

Cineast Jos Kruisbergen maakte al ontelbare meters film voor Tweestromenland in Beeld en Geluid. Foto: Thymen Schippers

Kruisbergen zelf is er trots op. “Voor televisie- en productiemaatschappijen is zo’n filmpje onbetaalbaar.” Hij benadrukt: “De clip is gemaakt zonder opdracht van wie dan ook, en zonder commerciële bedoelingen. Want dit mooie gebied hoeft helemaal niet te worden ontdekt; de mensen weten Maas en Waal heus wel te liggen, hoor!”

De Wamelse documentairemaker wijst in dit verband op de film-website van Tweestromenland in Beeld en Geluid (www.2bg.nl), die getuige vele reacties overal ter wereld wordt bekeken. Net als de bijdragen van de stichting op Facebook en Youtube. En dan is er ook nog Boudewijn de Groot, die het Land van Maas en Waal enthousiast bezingt. Iedereen kent de melodie en de tekst, die de regio beschrijven als een schilderij van de befaamde meester-schilder Hiëronymus Bosch.

Het spreekt dan ook eigenlijk vanzelf, dat dit beroemde lied op de clip ten gehore wordt gebracht. Kruisbergen wilde daar nóg meer een streek-accent aan geven. Hij vroeg bestuur en dirigent Willem van der Zee van de Wamelse harmonie Koningin Wilhelmina om het stuk te spelen. Wie het filmpje bekijkt kan zelf horen dat dit op onnavolgbare wijze is gebeurd. Leo van Zandvoort verzorgde de muziekopnames.
De teksten in het clipje werden gemaakt door Theo Leeuwenburg en Ruud Stoeten en de commentaarstem is van Jantine de Jonge. Uiteraard was de montage van de anderhalve minuut lange clip in handen van Jos Kruisbergen zelf.

Jos Kruisbergen

De rivier heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad voor de cineast, die van dit onderwerp een aantal zeer fraaie films heeft vervaardigd. Foto: Thymen Schippers

Het is de bedoeling dat het filmpje een jaar lang op de voorpagina van de website 2bg.nl blijft staan. Wie ‘De parel van Nederland’ aan anderen wil laten zien, mag een link maken naar het clipje en de website. Het is echter niet toegestaan het filmpje te gebruiken voor andere websites. Dit heeft te maken met onder meer copyright en muziekrechten.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.