20-01-2017 2 min. Patrick van Haren

Manier van afval inzamelen gaat veranderen

Manier van afval inzamelen gaat veranderen

Het verzamelen van afval staat ter discussie. Het college van West Maas en Waal heeft de voorkeur om het restafval te verzamelen in ondergrondse containers. De Raad geeft 23 februari haar voorkeur aan. Inwoners van West Maas en Waal kunnen tijdens het rondetafelgesprek van 7 februari hun mening geven over de twee varianten die voorliggen.

In 2020 nog maar 75 kg restafval per persoon
Hoewel scheiding van huishoudelijk afval in de gemeente West Maas en Waal al jaren op een redelijk hoog niveau lag, voldoen we niet (meer) aan het landelijke doel. Dat doel is om in 2020 het restafval te beperken tot 75 kg per inwoner per jaar en in 2025 tot 30 kg. Ter vergelijking: in 2015 was het aantal kilogrammen restafval per inwoner in West Maas en Waal gemiddeld 116 kg. Dit doel kan alleen worden bereikt door een andere wijze van inzamelen. Er is keuze uit twee mogelijkheden.

1. Inzamelen van restafval op afstand
Restafval wordt niet meer aan huis opgehaald. Inwoners kunnen hun restafval kwijt in een ondergrondse brengcontainer in de omgeving. De ‘oude’ restafvalcontainer wordt ingezet voor het inzamelen van plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. Dus de zak voor het inzamelen van plastic en drankenkartons verdwijnt. De container(s) voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en papier blijven in gebruik.

Inwoners betalen een standaardtarief per keer dat zij gebruik maken van de brengcontainer voor restafval. Daarnaast is het mogelijk om in het buitengebied inwoners te laten kiezen tussen restafval in een ondergrondse brengcontainer doen of gebruik te maken een vierde container.

2. Kleinere container en minder vaak ophalen
De mogelijkheid om restafval aan te bieden wordt beperkt: huishoudens tot en met 4 personen krijgen standaard een kleine restafvalcontainer (140 liter). Grotere huishoudens krijgen een grote container (240 liter). Restafvalcontainers worden een keer in de vier weken opgehaald. Net als nu betalen inwoners een standaardtarief per keer dat zij gebruik maken van de restafvalcontainer. Inwoners houden hun restafvalcontainer. Ze krijgen een vierde container voor plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. De inzameling van plastic en drankenkartons via zakken verdwijnt. De container(s) voor GFT en papier blijven in gebruik.

Voorkeur college
Het college heeft dinsdag 17 januari haar voorkeur uitgesproken. Zij gaan voor het inzamelen van restafval op afstand. Op deze manier wordt optimaal scheiden bevorderd en houden we zo weinig mogelijk restafval over. Zo kan West Maas en Waal ook op termijn de landelijke doelstelling behalen. Daarnaast is het systeem toekomstgericht en bewezen.

Geef uw mening
Tijdens het rondetafelgesprek op 7 februari kunnen inwoners van West Maas en Waal hun mening geven over dit onderwerp. Hier zijn regels voor. Deze staan op www.westmaasenwaal.nl.

Vragen over deze procedure? Bel of mail de griffie, T: 14 0487 of E: griffie@westmaasenwaal.nl.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.