16-11-2018 3 min. Patrick van Haren

Muziekvereniging maakt nieuwe vrienden

Muziekvereniging maakt nieuwe vrienden

Mooie klanken gaven kleur aan grijze herfstdag tijdens Vriendenconcert

Muziekvereniging Koning Willem III heeft in het verleden een vertrouwde jaarlijkse traditie opgebouwd door in het najaar een concert aan te bieden aan alle vrienden en iedereen die in welke vorm dan ook een steun is geweest voor de vereniging. Het concert kreeg de naam Tutti concert. Tutti is een muziekterm en betekent ‘met zijn allen’. De slogan ‘met zijn allen, voor u allen’ werd daarbij gebruikt. Die titel vroeg elk jaar weer om uitleg en daarom besloot het bestuur om zeker de traditie te blijven voortzetten, maar om het concert voortaan ‘Vriendenconcert’ te noemen. Een tweede verandering was de verhuizing van de zaterdagavond naar de zondagmiddag.

Muziekvereniging koning Willem III

De jeugdige muzikanten van Opleidingsorkest Nootuitgang lieten zich van hun beste kant horen. Foto: Antonie van den Heuvel

‘Buiten is het erg somber, binnen is het des te beter’, zo opende voorzitter Ellen Brons het Vriendenconcert afgelopen zondag 11 november. Het bestuur was aangenaam verrast door de hoge opkomst. Voorzitter Ellen beloofde de volle zaal een mooi programma en had daarbij niets teveel gezegd. Het muzikale programma werd geopend door Opleidingsorkest NootUitgang, het jonge aanstormende talent van de muziekvereniging. Wekelijks worden de 15 jonge muzikanten begeleid door vier trouwe orkestleden die groepsgewijs de leerlingen ondersteuning bieden. Zondag zaten ze allen op het puntje van de stoel om zich van hun beste kant te laten horen. Voor deze gelegenheid was het Opleidingsorkest aangevuld met een bas, tenorsax en trombone. Bij de Drie-Noten-Rock klinken de instrumenten overtuigend, de zang klinkt bescheiden. Maar een blaasmuzikant wil nu eenmaal bij voorkeur blazen en dat hebben deze jonge leerlingen prima aangevoeld. Als dirigent Herman van Teffelen met de jeugdleden 6 nummers heeft voorgeschoteld, volgt de afkondiging, maar NootUitgang heeft dan nog wat in petto. Twee bekende en favoriete nummers uit pretpark De Efteling worden als muzikaal toetje opgediend. Carnaval Festival en de Bokkenrijders van Villa Volta maken het aandeel van de jeugdige muzikanten compleet.

Muziekvereniging Koning Willem III

Muziekvereniging Koning Willem III

Twee jubilarissen werden door voorzitter Ellen Brons in het zonnetje gezet. Boven: Marije van den Heuvel - Doornspeek en foto daaronder: Hedwig van Meteren - van Kruisbergen. Foto's: Antonie van den Heuvel

Het grote orkest vervolgt het programma met de enkele jaren geleden zo populaire Cup-Song en Hey Broyher. Daarna werden twee trouwe leden gehuldigd die elk al minstens 12,5 jaar verbonden zijn aan de KNMO, de muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek, waar ook de Leeuwense muziekvereniging bij is aangesloten. Marije van den Heuvel – van Doornspeek maakt al 16 jaar muziek bij diverse muziekverenigingen en wordt met terugwerkende kracht in het zonnetje gezet. Hedwig van Meteren – van Kruisbergen is al vele jaren aan de muziekvereniging verbonden. Voorheen was ze al tambour-maître van jeugdmuziekkorps De Krekels. Later werd zij lid van de drumband van Koning Willem III waar zij heden ten dage tambour-maître is. Ook zij mocht de bronzen speld ontvangen. Het orkest zette het programma voort met een aantal prachtige werken. Dat het orkest veel in zijn mars heeft werd duidelijk door het zeer afwisselende programma. En met een mars werd dan ook het eerste deel van het Vriendenconcert afgesloten.

Nadat alle bezoekers hun drankje hadden genuttigd in de brasserie keerde iedereen terug in de zaal waar het programma werd voortgezet. Op indrukwekkende wijze lieten de dirigent Herman en trompettist Patrick van Haren van zich horen in hun solistische partijen op trompet van het nummer A Tribute to Harry James.

Muziekvereniging Koning Willem III

Daarna stond het nummer ‘Send in the clowns’ op het programma en volgde een indrukwekkende solo van Patrick van Haren op bugel. Daarmee werd de veelzijdigheid van het programma nog maar weer eens onderstreept. Met een selectie uit de befaamde West Side Story kwamen de verschillende secties prima tot hun recht en viel vooral de beheersbaarheid enerzijds en – waar nodig – de uitbundigheid anderzijds op. Dit orkest zou weliswaar versterking kunnen gebruiken in enkele instrumentengroepen maar blijft ondanks dat prima in balans. Met de jonge belofte die we eerder in het programma hoorden zou dat opgelost kunnen worden. Muziekvereniging Koning Willem III verdient in ieder geval de volle aandacht en veel vrienden.

Muziekvereniging Koning Willem III

Fotografie Antonie van den Heuvel


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.