22-05-2015 3 min. Patrick van Haren

Nieuwe koers werpt vruchten af

Nieuwe koers werpt vruchten af

Allang geen winkeliersvereniging meer, maar ondernemersvereniging.

In gesprek met voorzitter Rob Ansen.

Geen seconde bedenktijd heeft hij nodig om antwoord te geven op de vraag waarom ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen een nieuwe koers gaat varen. ‘We hebben vooral de ondernemers laten spreken. Zij bepalen mede de visie van de ondernemersvereniging. Daar is een aantal conclusies uit getrokken die direct zijn uitgevoerd.’ Aan het woord is de nieuwe voorzitter Rob Ansen, tevens eigenaar van IJssalon Ohlala, CVG (Centrum voor Groepsaccomodaties), vakantieboerderij Olpoda en groepsaccomodatie De Dijkgraaf in Maasbommel.
Zo heeft de ondernemersvereniging onlangs de contributie drastisch verlaagd en een nieuwe folder kondigt tijd voor verandering en een frisse wind aan. Speerpunten bepalen het vernieuwde beleid van Verrassend Leeuwen 2.0. Saamhorigheid, samenwerking, een gezond ondernemersklimaat, activiteiten, een schoon en veilig winkelgebied, gratis parkeren. Winkelen in Beneden-Leeuwen moet dat allemaal bieden en daarvoor worden nu maatregelen getroffen of juist gehandhaafd.

Verrassend Leeuwen fungeert ook als belangenbehartiger voor de ondernemers naar andere ondernemersverenigingen in Maas en Waal. Collectieve contracten afgesloten door vijf ondernemersverenigingen in Maas en Waal moeten leiden tot voordeel voor de leden door schaalvergroting.
‘Maar niet elke ondernemer is gevoelig voor een collectief contract. Soms voelt een ondernemer zich prettiger bij een contract dat hij of zij al lang geleden heeft afgesloten en wil daar geen afstand van doen. Teveel gedoe soms. En die ruimte moet er zijn voor de ondernemer. En dat kan makkelijk nu de contributie zo laagdrempelig is geworden’, zo legt Rob Ansen uit.
Nauwere samenwerking met de gemeente moet leiden tot het realiseren van nieuwe projecten. Eén van de nieuwe initiatieven is de invoering van de Dorpsconciërge, die met een team elke dag het winkelgebied verzorgen. Op het Dorpsplein zijn in de grote palen nieuwe banners aangebracht en in de lantaarnpalen zijn bloembakken gehangen. ‘Al die inspanningen moeten leiden tot een fraai en verzorgd winkelgebied waarin zowel de ondernemer als de consument zich prettig moet voelen,’ aldus Rob.

Tijdens de laatste vergadering van Verrassend Leeuwen zijn door de leden kleine groepjes geformeerd, die uitvoering gaan geven bij speciale activiteiten. De Oranje Koopzondag was daar het eerste voorbeeld van. De Lauwse Dweildag en Lauwe On Light Art zijn twee grote activiteiten, waar de ondernemersvereniging de hele regio bij wil betrekken. Andere grote activiteiten worden ondersteund door Verrassend Leeuwen, zoals Dijkensport en de Dag van Leeuwen. Op 5 juni is er een informele bijeenkomst voor de leden. Sinds de start van de nieuwe koers zijn al 12 nieuwe leden toegetreden en op de informele bijeenkomst krijgen niet alleen zij maar ook de zittende leden de kans om op ontspannen wijze met elkaar van gedachte te wisselen over de toekomst. Nu de economische omstandigheden de weg omhoog hebben gevonden is de tijd rijp om krachten te bundelen en elkaar te versterken.

Rob Ansen

‘We willen duidelijk maken dat we niet de winkeliersvereniging zijn van weleer, maar een echte ondernemersvereniging, die zich niet alleen inzet voor detailhandel, maar zeker ook voor de non-retail en industrie. Gezamenlijk in één vereniging zonder aparte onderdelen, maar bij voldoende belangstelling zijn er altijd activiteiten mogelijk voor industrieleden of non-retail. Eigenlijk zou elke ondernemer die nog geen lid is, moeten rondlopen met een schuldgevoel’, zo besluit Rob Ansen lachend.

Een actieve ondernemersvereniging is absoluut een aanwinst voor het dorp en de directe omgeving. Wilt u meer weten over Verrassend Leeuwen? Kijk dan op de vernieuwde website www.verrassendleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.