13-07-2018 4 min. Patrick van Haren

Onderhoud van het zonnepark

Onderhoud van het zonnepark

SolarTek uit Geldermalsen gaat controle en onderhoud zonnepark Avri verzorgen

Geldermalsen, 28 juni 2018 - Zonnepark Avri, gelegen aan de A15 in Geldermalsen, is operationeel. Waar voorheen een begroeide afvalberg te zien was, prijken nu ruim 34.000 zonnepanelen. Die voorzien ongeveer 3.000 huishoudens van stroom en dragen bij aan een duurzaam Rivierenland. Het Duitse/Nederlandse consortium ib vogt/Solarfields realiseerde het zonnepark. De basis is een lokaal succes. Het is namelijk gelegd door SolarComfort, één van de ondernemingen van de J.C. van Kessel Groep uit Geldermalsen. Ook één van de andere ondernemingen van de groep is nu bij het zonnepark betrokken: SolarTek is gevraagd de controle en het onderhoud te verzorgen.

Lokale partners, snelle realisatie Avri schreef in haar Europese aanbesteding voor de realisatie van het zonnepark voor dat lokale bedrijven een rol zouden moeten krijgen. In eerste instantie koos consortium ib vogt/Solarfields voor SolarComfort als onderaannemer voor de ondersteuning van de solarinstallatie, maar gedurende het project werden de werkzaamheden uitgebreid. Denk hierbij aan het aanleggen van de weg rond het zonnepark, het aansluiten van tijdelijke kantoorunits, de zandlevering, de signalering en de duizenden funderingselementen. De basis van het zonnepark dus! Dit kon allemaal snel worden gerealiseerd mede dankzij de slimme oplossingen - bijvoorbeeld voor de fundatie - van de lokale onderaannemers die SolarComfort in de arm had genomen. Als lokale spin in het web zorgde het bedrijf via deze weg voor extra werkgelegenheid, efficiëntie en know-how.

Controle en onderhoud zorgt voor continuïteit De lokale bijdrage van de J.C. van Kessel Groep aan het indrukwekkende zonnepark stopt niet met het afronden van de werkzaamheden rond de bouwplaatsinrichting. Haar bedrijfsonderdeel SolarTek kijkt met consortium ib vogt/Solarfields mee in de realtime monitoring en zorgt voor het onderhoud van het zonnepark. Het team van SolarTek kan na een melding zeer snel ter plaatse zijn in geval van calamiteiten. Dat is heel belangrijk volgens bedrijfsleider Rinie Evertse: “Door een defect kan het park stil komen te liggen. Er kunnen dagen zijn dat de panelen 60.000 kilowattuur aan energie opwekken. Dat is wat 20 huishoudens in een heel jaar gebruiken. Door snel te handelen, kan de impact van een defect worden beperkt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Naast de voortdurende monitoring, inspecteren wij ter plaatse het complete park een aantal keer per jaar. Niet alleen op defecten, maar ook op vervuiling. Dat komt neer op 18 kilometer inspectie per ronde. Wij meten ook zaken als temperatuur en instraling. Vinden wij een defect of afwijking, dan kunnen wij meteen repareren of bijstellen. Ook zijn wij toegerust om werkzaamheden als het reinigen van de panelen en het groenonderhoud te organiseren met lokale partijen.”

Blij met keuze voor plaatselijke partners Avri Solar en het consortium zijn blij met hun keuze voor de twee bedrijven uit Geldermalsen. Kees Mijdam, projectmanager Avri: “Als afvalinzamelaar is Avri actief in regio Rivierenland. Als het kan, werken we graag samen met partijen uit deze regio. We vinden het dan ook goed dat SolarComfort en SolarTek hierbij, als onderaannemer van onze bouwers ib vogt en Solarfields, betrokken zijn.” Bernhard Rieger, projectleider van ib vogt: “Wij proberen altijd lokale werkgelegenheid te stimuleren. Voor dit project wilden wij graag samenwerken met een lokale partij met een goede naam die veel connecties in de omgeving heeft met andere onderaannemers. Die partij vonden wij in de combinatie SolarComfort/SolarTek. Wij zijn vooral te spreken over de reactiesnelheid en het flexibel schakelen met deze partijen.” Rinie Evertse van SolarComfort/SolarTek is trots op het vertrouwen van Avri en ib vogt: “Wij zijn blij dat wij met ons team en onderaannemers de verwachtingen hebben waargemaakt en verheugen ons op toekomstige samenwerkingen. ib vogt is een partij met veel kennis over het bouwen van zulke grote systemen. Het is mooi om te zien dat je binnen zo’n project over en weer kennis kunt uitwisselen.”

Lokaal succes breidt zich uit De teams van SolarComfort en SolarTek zijn trots op hun bijdrage aan het zonnepark langs de A15. En op het feit dat zij zich in de kijker hebben gespeeld; samen met ib vogt/Solarfields werken zij inmiddels op andere projecten over de regiogrenzen heen, dus het lokale succes breidt zich verder uit. Hoewel de beide bedrijven zelf een volledig zonnepanelenpark kunnen realiseren, hebben zij zich dus ook op deelprojecten bewezen.

Avri Zonnepark

Rinie Evertse van SolarComfort uit Geldermalsen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.