17-11-2017 3 min. Patrick van Haren

Opening expositie Kinderkunstprijs in museum

Opening expositie Kinderkunstprijs in museum

Het historisch ingericht museumcafé Tweestromenland stroomt op zondagmiddag 12 november vol met kinderen, hun ouders en grootouders. Zij worden hartelijk ontvangen door de bestuursleden van de stichting Kunst Maas en Waal. Vrijwilligers van het museum Tweestromenland zorgen voor koffie en thee. Alle aanwezigen zijn in afwachting van de opening van de expositie van de Kinderkunstprijs.

Voorzitter Toon van Gelder vertelt in zijn openingswoord over de manier waarop deze editie van de Kinderkunstprijs tot stand is gekomen en hoe de thema’s zijn uitgewerkt. Daarbij mocht de stichting rekenen op de inbreng en steun van Jurjo Hagen die het thema van de schaakkunst inbracht. Een tweede thema was het zoeken van een verbinding tussen de eenzame oudere en kunst. Kinderen gingen op bezoek bij een ouder iemand en stelden daar vragen. Met de antwoorden gingen zij vervolgens aan de slag om een kunstwerk te maken, daarin werden zij ondersteund door Hennie Driessen. In het onderdeel fotografie was het thema beroepen en hierin werden zij begeleid door bestuurslid Caitlin Sas. Ook de overige bestuursleden Aletta Huisman, Riky Reuters en Theo van Gaal droegen actief bij aan deze vierde editie van de Kinderkunstprijs.

Kinderkunstprijs

De Kinderkunstprijs telde dit jaar liefst 650 inzendingen van leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van veel basisscholen in Maas en Waal. Van elke klas werden drie kunstwerken geselecteerd die nu te zien zijn in de expositieruimte van museum Tweestromenland tijdens de openingstijden.

‘De financiële ondersteuning is bij dergelijke projecten onontbeerlijk. De Rabobank Maas en Waal en SPOM, de overkoepelende organisatie van het basisonderwijs in Maas en Waal boden hierin de helpende hand’, aldus Toon die zijn dank uitsprak daarvoor. Vervolgens was het woord aan wethouder Ton de Vree, die onder andere kunst en cultuur in zijn portefeuilles heeft.

‘Over de kunstprijs is eigenlijk alles al verteld door Toon van Gelder. Ik ben wel ongelooflijk trots dat de kunst op deze manier zoveel aandacht krijgt bij jongeren. Maar wat is nu kunst?’ vraagt Ton aan de aanwezige kinderen. Jens wil dat wel vertellen. ‘Kunst is een vorm van uitingen om de zintuigen te prikkelen’. Een uitleg waarmee Jens de handen op elkaar krijgt.

Hij mag vervolgens samen met de wethouder het lintje doorknippen om zo de toegang tot de expositie vrij te maken. Voor de bezoekers was er daarna de gelegenheid om alle kunstwerken goed te bekijken. Die expositie is ruim opgezet zodat alle werken goed te bezichtigen zijn. Vier weken lang is de expositie geopend. Op zondag 10 december zal de prijsuitreiking door Jochem van Gelder worden verzorgd. In elke categorie worden dan drie prijzen uitgereikt.

Oproep
Tot slot laat Toon van Gelder namens de stichting Kunst Maas en Waal weten dat er momenteel ruimte is voor nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. De non-profit stichting stelt zich als doel het organiseren van kunstactiviteiten. ‘We hebben een gezellig en creatief team dat versterking zoekt. Kent of bent u iemand die hiervoor belangstelling heeft, neem dan contact op via telefoonnummer 0487-593248’, aldus Toon.

kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017 kkp2017


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.