26-05-2017 3 min. Patrick van Haren

Operatie Bossche Bol geslaagd

Operatie Bossche Bol geslaagd

Door Rinie van Haren

Het is zondagmorgen 21 mei. De klokken van de Alphonsuskerk laten met vier slagen weten hoe laat, of eigenlijk hoe vroeg het is. Beneden-Leeuwen is in diepe rust. Althans… de meesten slapen. Het is op z’n zachtst gezegd dan ook een vreemde situatie dat er bij de Leeuwense molen vanuit alle windrichtingen mensen samen komen op dit nachtelijke uur. Een dergelijke samenscholing is opmerkelijk. Sterker nog, het is zelfs een verdachte situatie die elke WABP tot in hoogste staat van paraatheid zou moeten brengen.

Toch lijken deze nachtraven geenszins kwaad in hun schild te voeren. Langzaam aan begint het nu te dagen. Want is het nu niet de derde zondag van de Maria Meimaand? Is dat ook niet de dag dat een aantal lokale en regionale wandelaars een voetreis gaan afleggen naar het hart van de Brabantse hoofdstad? Pogen deze wandelaars met hun deelname aan deze zogenaamde ‘Boetetocht’ te bewerkstelligen dat hun gepleegde zonden kunnen worden afgekocht? Wat de reden van hun deelname aan deze pelgrimstocht ook zal zijn, het belooft een prachtige wandeling te worden. De weersomstandigheden zijn zeer gunstig te noemen. Deze wandeltocht van zo’n 37 kilometer is voor de wandelaars onderdeel van de voorbereidingen op deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen.

Als het hier werkelijk gaat om de jaarlijkse Boetetocht, zou dat tevens betekenen dat de eerste tussenstop zal plaatsvinden in het uiterste puntje van de gemeente West Maas en Waal, daar waaraan de Bommelerwaard grenst. Op het driedijkenpunt in Dreumel wordt elk jaar de catering verzorgd door drie duistere figuren, die in de rol van barmhartige Samaritanen het voetvolk voorzien van hemelse lekkernijen. Bij afwezigheid van geestelijke verzorgers zijn het dit jaar drie daklozen die zich over de wandelaars ontfermen.

Wandelaars naar Den Bosch

De eerste groep wandelaars. Foto: Markeon

Als de eerste groep van 10 wandelaars op de Dreumelse dijk arriveert, liggen de zwervers in hun dozen te slapen, de nodige lege flessen markeren hun slaapplaatsen. De werkelijkheid van deze mooie lentedag week af van het vaste patroon wat doorgaans het zwerversbestaan kenmerkt. Daar waar zwervers doorgaans schooien om wat eten en drinken, deelde het illustere trio dit keer gekookte eieren, royaal belegde broodjes, rijk gevulde krentenbollen, plakken peperkoeken, koffie, thee, jus d’orange en melk. Met gevulde magen en opnieuw aangetrokken veters namen de eerste wandelaars afscheid en vertrokken verder richting Den Bosch. De zwervers zochten hun vertrouwde, inmiddels afgekoelde slaapplekken in de dozen weer in en konden nog even een tukkie doen tot de tweede groep wandelaars aan de horizon verscheen.

Wandelaars

De tweede groep wandelaars. Foto: Markeon

Ook voor de tweede groep van 17 wandelaars was er ruim voldoende om de inwendige mens te versterken. Twee wandelaars arriveerden wat later vanwege een valse start, maar ook zij werden niet vergeten. Nog even tijd voor een groepsfoto en daar ging de pas erin om nog ruim voor het middaguur in de St. Jan te zijn. De gedachte aan de Bossche Bol maakte dat de wandelaars de pas er goed inhielden. Bij het tankstation in Velddriel was er een tweede stop en later in Hedel nog een korte derde stop waar de wandelaars werden voorzien van heerlijk fruit waarna de laatste etappe werd ingezet. Operatie Bossche Bol was ook dit jaar weer een geslaagde voorbereiding op het ultieme wandelevenement De Vierdaagse van Nijmegen.

Zwervers belonen wandelaars

In afwachting van de wandelaars eerst nog effe een tukkie doen. Foto: Markeon

wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021 wandel2017021


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.