13-10-2017 2 min. Patrick van Haren

Perspectiefnota en begroting 2017

Perspectiefnota en begroting 2017

Deze nota geeft de kaders, richtlijnen en uitgangspunten aan op basis waarvan het financiële beleid voor de komende vier jaar vorm wordt gegeven.

Afgelopen week heeft het college van burgemeester en wethouders de Begroting 2017 aangeboden aan de gemeenteraad. Het college is er trots op dat de raadsleden een begroting kan worden aangeboden die een overschot in 2017 kent en in de jaren 2018 tot en met 2020 eveneens een positief saldo laat zien.

Dit positief perspectief is tot stand gekomen zonder een lastverzwaring voor de burger door te voeren.

Daarnaast is er in de Begroting 2017 en volgende jaren zelfs ruimte gevonden om nieuwe zaken op te pakken of reeds in gang gezette ontwikkelingen voort te zetten.

Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan een bedrag van €. 80.000 voor de jaren 2017 en 2018 dat wordt gebruikt om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te ontplooien.

Ook is er jaarlijks een bedrag van €. 50.000 beschikbaar voor nieuw beleid. De afgelopen jaren is er een reserve leefbaarheid gevormd. Inmiddels is er ruim € 300.000,- beschikbaar, bedoeld voor activiteiten en plannen die voortvloeien uit de visie leefbaarheid kernen. Ook is er voldoende geld beschikbaar om startersleningen te blijven faciliteren.

Onze gemeente blijft zich inspannen om de leefbaarheid in de kernen te waarborgen en voorzieningen te behouden dan wel uit te breiden. Goede voorbeelden hiervan zijn de gerealiseerde en mogelijk nog te realiseren MFA´s (Multi Functionele Accommodaties) in Maasbommel en Alphen en het Integraal Kindcentrum.

Vanuit economisch oogpunt draagt onze gemeente ook in lokaal en regionaal verband haar steentje bij in de vorm van deelname in een investeringsfonds in de regio Rivierenland. Uit dit fonds worden projecten van derden gefinancierd op het gebied van agri-business, economie en logistiek en recreatie en toerisme.

In dit verband wordt ook het onderzoek naar de realisatie van een gronddepot vermeld, waardoor we op termijn slimmer en efficiënter om kunnen gaan met de beschikbare en noodzakelijke hoeveelheden grond.

Om aan de huidige en toekomstige vraag om huisvesting te kunnen voldoen is er in diverse kernen sprake van veelal kleinschalige woningbouwprojecten, waarbij de realisatie van “Het Leeuwse Veld” er qua omvang uit springt. Overigens verloopt de realisatie van dit plan volgens planning.

Daarnaast liggen er op een drietal locaties nog percelen grond die voor het vestigen van een bedrijf beschikbaar zijn.

Alles overziende geeft de huidige financiële positie vertrouwen voor de toekomst.

Op 2 november a.s. vergadert de gemeenteraad over de begroting 2017. De vergadering is openbaar en dus voor iedereen toegankelijk.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.