18-10-2019 3 min. Patrick van Haren

Praktijk Marianne een goed begin

Praktijk Marianne een goed begin

Geschreven door Marianne van Leeuwen

“Een goed begin is het halve werk.” Dit geldt ook voor het willen veranderen van je leefstijl. Want hoe komt het nou toch dat je in het begin van een afvalpoging gaat als een speer? En dat je je sterk genoeg voelt om op verjaardagsfeestjes de lekkere dingen af te slaan. En dat je afleiding gaat zoeken als je trek krijgt. Meestal wordt er dan gezegd “dat de knop om is”. Maar is dat ook echt zo? Heb je dat zelf in de hand? En hoe werkt dat dan?

Volgens mij heeft het vooral ook met motivatie te maken. Dit gevoel is zeker in het begin heel sterk aanwezig! Maar gaandeweg lijkt dit gevoel steeds meer af te nemen. Broeken zitten alweer lekkerder, je krijgt complimentjes vanuit je omgeving. En zelf ben je ook al aardig tevreden over het resultaat. En dit zijn natuurlijk allemaal hele positieve dingen. Maar het motivatiegevoel neemt dan vaak af. Juist als je bent afgevallen, ben je sneller geneigd om te denken: ik kan dat stukje extra wel opeten. Met als gevolg dat je weer meer gaat eten, waardoor je juist in gewicht weer aan komt. Of je bent juist teleurgesteld over het resultaat: het is er wel, maar niet zoveel als je had verwacht. Ook dan is het vaak lastig om je motivatie vast te houden.

En toch is er ook goed nieuws!!! Je motivatiegevoel kun je zelf op peil houden of huist versterken. Hiervoor is het belangrijk om, voordat je begint, jezelf af te vragen waarom je wilt afvallen of gezonder wilt eten. Wat ever het voor jou op? Mocht je merken dat je motivatie afneemt, kijk dan eens naar je motivatielijstje die je vooraf hebt gemaakt. En ga hiermee je motivatie weer versterken.

Ook is het belangrijk om je persoonlijke doel goed te beschrijven van tevoren. Wat wil je bereiken? Wanneer ga je tevreden zijn? En wanneer wil je je doel bereikt hebben? Je doel is iets wat je sneller uit het oog kan verliezen als je dit alleen maar denkt en niet voor jezelf noteert. Waardoor je dus sneller geneigd bent weer terug te vallen in je “oude eetgewoontes”.

Geloven in je eigen kunnen is ook een belangrijke voorwaarde. Geloof je ook echt waar je mee bezig bent? Geloof je ook echt dat jij dit kunt? Geef jezelf hiervoor eens een cijfer. Is dit cijfer laag, ga dan eens waar dit door komt en hoe je dit zou kunnen verhogen?!

En eerlijk is eerlijk. Afvallen en gezond eten is niet alleen maar plezierig en leuk. Je moet er ook wel eens iets voor laten en soms juist iets wel voor doen. Door dit van tevoren voor jezelf in een motivatielijst te zetten maak je je doelen meer zichtbaar en ga je voorkomen dat je voor minder leuke verrassingen komt te staan. En kijk eens naar je lijstje om te zien wat voor jou doorslaggevend is.

Ik wil gezonder leven omdat…..
Dit wil ik bereiken…..

De kans van mijn poging tot slagen geef ik het cijfer…..
De kans om die te verhogen kan ik het volgende doen…..
De voordelen van gezonder eten en leven zijn voor mij…..
De nadelen van gezonder eten zijn voor mij…..

En zoals gezegd: “Een goed begin is het halve werk.”

Praktijk Coach Marianne
Bikkelen 2a
6658 AS Beneden-Leeuwen
M: 06-50280832
W: www.coachmarianne.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.