16-11-2018 2 min. Patrick van Haren

Regeling incontinentiemateriaal en medisch afval

Regeling incontinentiemateriaal en medisch afval

Bericht van de gemeente West Maas en Waal

De veranderingen in de afvalinzameling die per 1 januari 2019 worden ingevoerd, hebben grote gevolgen voor kwetsbare groepen in onze gemeente. De gemeenteraad heeft in een motie aangegeven dat het niet voor iedereen mogelijk zal zijn om de hoeveelheid restafval te reduceren tot in eerste instantie 75 kg per inwoner per jaar en later tot 30 kg per inwoner per jaar.

Inwoners met medisch afval en incontinentiemateriaal hebben meer restafval en zijn hierdoor duurder uit. Het wegbrengen van restafval kan tevens problemen opleveren voor inwoners met beperkte mobiliteit door bijvoorbeeld een medische beperking of ouderdom. Voor deze kwetsbare groepen inwoners hebben we een oplossing gevonden, zodat ook zij hun restafval kunnen verminderen en wegbrengen, en niet tegen hoge kosten lopen. Om afvalscheiding zo goed mogelijk te bevorderen willen wij ook babyluiers alvast apart inzamelen.

Wij hebben de informatienota Regeling incontinentiemateriaal, medisch afval en maatwerk opgesteld waarin voor de drie kwetsbare doelgroepen regelingen zijn uitgewerkt.

? Inwoners met luiers en incontinentiemateriaal de mogelijkheid bieden dit gescheiden aan te leveren bij brengvoorzieningen (per kern tenminste één container) en daarbij gratis speciale zakken verstrekken waarin zij het materiaal moet aanleveren.

? De afvalcoach van Avri inzetten voor inwoners met beperkte mobiliteit die het afval zelf niet weg kunnen brengen en niemand in hun sociale kring hebben om hen hierbij te helpen.

? Inwoners met medisch afval de mogelijkheid bieden om beroep te doen op 52 gratis inworpen in de ondergrondse container voor restafval.

Het voorstel aan de gemeenteraad komt op 27 november in de RTG en op 13 december in de raadsvergadering.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.