23-03-2018 2 min. Patrick van Haren

Start bouw zonneparken

Start bouw zonneparken

West Maas en Waal werkt aan duurzaamheid! Op 16 maart was de onthulling van het bouwbord van de aanleg van twee zonneparken in Beneden-Leeuwen. Wethouder A.H.M. (Ton) de Vree en mede-eigenaar H. (Hans) van den Brug van Groenleven hebben dit samen gedaan.

Zonneparken Beneden-Leeuwen
Groenleven, een Fries bedrijf dat gespecialiseerd is in zonne-energie, realiseert in de toekomst twee zonneparken in Beneden-Leeuwen. West Maas en Waal stelt hiervoor grond ter beschikking. Het westelijk park komt tussen de N322 en de Van Heemstraweg te liggen. Het oostelijk park ligt tussen dezelfde wegen, aan de Zijveld. De parken worden landschappelijk ingepast. Dit betekent dat er een groenstrook omheen komt. De panelen worden op lage staanders geplaatst die ongeveer 1 meter hoog zijn. De constructie wordt met schroefpalen in de grond bevestigd. Tussen de rijen panelen komen looppaden die ingezaaid worden met gras.

Zonnepark

Grootte en opbrengst van de parken
Het westelijke park is 3,75 ha groot. Op dit perceel worden ongeveer 8.750 zonnepanelen geplaatst. De opbrengst van deze locatie is 3,3 megawatt (gelijk aan ongeveer 780 huishoudens) Het oostelijke park heeft een oppervlakte van 4,3 ha. Dit is een groter perceel en hier worden ongeveer 12.300 zonnepanelen geplaatst. Samen kunnen beide parken bijna 3.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dit is bijna de helft van het totale aantal huishoudens van West Maas en Waal.

Zonnepark

Werkzaamheden
Het bouwen van de parken zelf gaat nagenoeg geruisloos. De aan- en afvoer van materialen is wel te merken. Deze gaat met name over de Zijveld en voor het westelijk park ook over de Liesterstraat. In totaal duurt de bouw van de parken vier à vijf maanden. Direct na de bouw wordt er aangesloten op het net; dan wordt duurzame energie opgewerkt.

Hoe werkt het?
De zonnepanelen zetten licht en zonnestralen om in gelijkstroom. Via een kabel gaat dit naar de omvormer, waar gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit gaat via een kabel naar de transformator, waarna de elektriciteit (groene stroom) terug geleverd wordt aan het net. In de nabije toekomst (eind 2018) kan deze groene stroom door GroenLeven worden verkocht aan derden.

Duurzaamheidsdoelstellingen
De Europese doelstelling op het gebied van duurzame energie is, dat in 2020 14% van het totale jaarlijkse energieverbruik afkomstig is uit duurzame bronnen. De Nederlandse regering heeft daarnaast als doelstelling dat in 2023 16% van het totale energieverbruik afkomstig is uit duurzame bronnen. West Maas en Waal vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen aan genoemde doelstellingen. Zij heeft daarom besloten grond beschikbaar te stellen voor de realisatie van twee zonneparken. Op deze manier wordt de uitstoot van broeikasgassen tegengegaan.

zonnepark

Foto's: Reinier Jansen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.