19-09-2014 3 min. Patrick van Haren

Start verbouwing van De Herbergier

Start verbouwing van De Herbergier

In samenwerking met woonstichting De Kernen en formuleontwikkelaar De Drie Notenboomen is een start gemaakt met het realiseren van De Hergergier in het monumentale pand aan de Brouwersstraat 1 te Beneden-Leeuwen. Voordat er gebouwd kan worden, moet eerst het achterste gedeelte worden gesloopt. Dat is het gedeelte dat eerder dienst heeft gedaan als zaal van restaurant Brouwershof en waarin later kantoren van Woonstichting De Kernen waren gevestigd. Het voormalige restaurant Brouwershof en later hoofdkantoor van Woonstichting De Kernen krijgt hiermee opnieuw een andere bestemming.

De Herbergier

Het achterste gedeelte wordt momenteel gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwe appartementen. Foto: Markeon

De formule
Stichting De Drie Notenboomen is tien jaar geleden gestart met de bouw van het eerste Thomashuis. Hans van Putten wilde voor zijn zoon Thomas, die verstandelijk beperkt was, niet zomaar een instelling, maar een plaatsvervangend thuis. Hij bedacht een formule, waarbij maximaal 8 mensen met een verstandelijke beperking gaan inwonen bij een echtpaar, die als zorgondernemers voor deze mensen de zorg op zich zouden nemen en samen met hen een soort gezin vormen. Hans van Putten voorspelde in tien jaar tijd in Nederland 100 Thomashuizen op te richten. En die mijlpaal is inmiddels bereikt. Dezelfde formule blijkt ook zeer geschikt voor ouderen met dementie de ziekte van Alzheimer. Inmiddels zijn er al 18 Herbergiers en voor 13 locaties zijn er voorbereidingen gaande. De Herbergier biedt straks een warme en respectvolle woonomgeving aan circa 16 mensen met geheugenproblemen, die niet meer zelfstandig kunnen wonen. In de appartementen, variërend van 30 tot 56 m2, die geheel naar eigen wens kunnen worden ingericht, is een eigen badkamer aanwezig met douche, toilet en wastafel. De Herbergier kenmerkt zich vooral door kleinschaligheid en open deuren. De formule is wars van groepsgebonden activiteiten. De bewoners kunnen hun levensritme blijven voortzetten zoals ze dat gewend waren in hun eigen thuissituatie, nu in een andere omgeving.

De Herbergier

Het voorhuis blijft vanwege de monumentale status onveranderd. Foto: Markeon

De Leeuwense vestiging
Op de informatieve avond was ook een vertegenwoordiging van de overkoepelende organisatie De Drie Notenboomen aanwezig om aan de volle zaal meer te vertellen over de formule De Herbergier. Uiteraard vertelden Bianca en Martha enthousiast over hun plannen, waarbij vooral de gastvrijheid, de ongedwongen sfeer en de nagebootste thuissituatie werd benadrukt.
Bouwkundig adviseur Jaco Kroesbergen legt uit wat er aan het indrukwekkende pand gaat veranderen. Het voorhuis zal aan de buitenkant geheel in stand blijven. Achter het voorhuis zal een nieuw tussengedeelte en een compleet nieuw appartementencomplex verrijzen in de vorm van een grote stal, welke volledig past bij de monumentale uitstraling. Het pand zal na de ingrijpende verbouwing 16 bewoners kunnen huisvesten. Bianca Middelburg en Martha Neven zullen als zorgondernemers De Herbergier in Beneden-Leeuwen gaan runnen en krijgen een privégedeelte in het voorhuis.
De slogan luidt ‘Bijzonder Gewoon, Herbergier’.

Meer informatie over De Herbergier in Beneden-Leeuwen kunt u vinden op:
https://herbergier.nl/beneden-leeuwen/

De Herbergier


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.