13-10-2017 1 min. Patrick van Haren

Strijd voor behoud van grijze kliko

Strijd voor behoud van grijze kliko

In de gemeente West Maas en Waal moet iedereen straks het restafval naar een inzamelingspunt brengen. Tenminste, als het aan Avri ligt. De gemeenteraad vindt dit een slecht idee. ‘Pure arrogantie’, noemt raadslid Gaby Lamers het.

De gemeenteraad van West Maas en Waal doet een ultieme poging om de grijze afvalcontainer alsnog te behouden voor zijn dorpskernen. De raadsleden vinden dat de nieuwe manier van afvalinzameling vanaf 2019, waarbij restafval zelf moet worden weggebracht, hen is opgedrongen door afvalverwerker Avri.

‘Avri bestuurt niet in onze gemeente, dat willen we in eigen hand houden’, zo is de reactie van raadslid Ted Lagarde (VVD). Avri zamelt in acht Betuwse gemeenten en in West Maas en Waal de afvalstromen in. Vanaf 2019 moeten inwoners hun restafval naar inzamelpunten brengen. Maar de raadsleden van West Maas en Waal zijn het niet eens met die voorgenomen regeling en hebben unaniem besloten om Avri met klem te verzoeken deze regeling te herzien. De gemeente West Maas en Waal staat niet alleen en vindt in de gemeente Tiel een sterke medestander.

Voor wethouder Ton de Vree is de kwestie een blok aan het been. ‘We zijn met de negen deelnemende gemeenten verbonden aan Avri. Daar afscheid van nemen is geen optie. Dan zouden we als gemeente zelf een nieuw systeem moeten gaan opzetten. Dus ik hoop dat we met de Avri tot een goed compromis kunnen komen.’


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.