14-09-2018 2 min. Patrick van Haren

Tal van nieuwe Maas en Waalse films te zien

Tal van nieuwe Maas en Waalse films te zien

Start nieuwe seizoen ZieneMaasenWaal

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen heeft de afgelopen zomermaanden niet stil gezeten. Genietend van zijn Land van Maas en Waal heeft hij ondanks de warmte zes mooie mini-documentaires gemaakt. Ze zijn te zien tijdens een gratis toegankelijke filmvoorstelling op donderdag 20 september om 20.00 uur in D’n Bogerd. De zaal gaat open om 19.30 uur. Aanmelden kan alleen via de website www.2bg.nl. Vol is vol. Gewoonlijk worden de filmvoorstellingen van Tweestromenland in Beeld en Geluid op woensdagavonden gedraaid, maar op verzoek van trouwe bezoekers is deze keer een uitzondering gemaakt.

Op 20 september worden negen korte films vertoond, waaronder zes nieuwe nog nooit vertoonde streekportretten. Zo trok Jos kruisbergen naar de Maaslanden dat afgelopen zomer even het middelpunt was van de traditionele oogstdagen. Spannend is Het oeroude geheim van de Maas, de rivier die tijdens de zandwinning indrukwekkende archeologische vondsten heeft prijsgegeven. En dan is er een vermakelijk portret van de Wamelse Bootspotvereniging die afgelopen zomer opnieuw voor topvermaak zorgde.

Verder maakte Jos Kruisbergen een korte documentaire over de Maasbommelse brandweer met als titel Hulpverlenen heeft altijd in mijn bloed gezeten. Een topfilm, respectvol gemaakt, is het verhaal over Broeder Everardus - het Bruurke van Megen - De kruiwagen naar Onze Lieve Heer. Verder een portret van regisseur-meesterverteller Jan van den Bovenkamp. Hij verzorgt al jarenlang spraakmakende toneelvoorstellingen in en rond onder meer de Batenburgse kasteelruïne. Een mooi document over een opmerkelijk mens dat zijn hart verloren heeft aan het buitentheater.

Wat de rest van de films betreft gaat het om verzoekjes van ZieneMaasenWaal-fans. Kortom: het wordt een filmavond vol Maas en Waalse cultuur, geheel verzorgd door de vrijwilligers van Tweestromenland in Beeld en Geluid. Ook filmkunstenaar Jos Kruisbergen is belangeloos in de weer, al 24 jaar.

Enkele trailers van de te vertonen films zijn te zien op 2bg.nl

Jos Kruisbergen

Cameraman Jos Kruisbergen nu eens zelf in beeld. Foto: Thymen Schippers


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.