13-07-2018 4 min. Patrick van Haren

Tientallen reacties op parochiebericht

Tientallen reacties op parochiebericht

Vorige week publiceerden we in de nieuwseditie een artikel met de titel ‘Er is iets mis in onze parochie.’ De titel van dat artikel had ook kunnen zijn ‘Er is geen mis in onze parochie’. Want het draaide om de laatste wens van een overledene om het koor Trug in de tèd tijdens de uitvaartdienst de muzikale omlijsting te laten verzorgen. Pastoor Massaer stak daar een stokje voor waarop de familie voor de uitvaartdienst uitweek naar Zalen De Twee Linden.

Veel reacties
De vraag die mij bij het schrijven van dat artikel bezighield was waarom er geen enkele ruimte was voor een compromis. Stemmingmakerij past ons niet, maar een artikel over deze kwestie was onvermijdelijk en dat daar reacties op zouden volgen was zeer te verwachten. Sommigen reageerden fel, anderen stemden kort en bondig in met de inhoud. Een diepgaande reactie kwam van Antoon Hol en verdient zeker de aandacht van onze lezers. We plaatsen de reactie in zijn geheel.

Het is toch vreemd te noemen dat de God van de Kerk (waarmee ik opgevoed ben) en mijn persoonlijke God (al dien ik eerlijk te zeggen dat ik eigenlijk een agnosticus ben) twee verschillende persoonlijkheden zijn. De God van de Kerk is blijkbaar dol op voorschriften, regeltjes en wetten waarbij gehoorzaamheid bovenaan het lijstje staat. Daar is de Kerk eeuwenlang mee weggekomen en ja, ook rijk van geworden. Zelfs vele oudere mensen hoor je heden ten dage zeggen ''wat zijn we toch voor de gek gehouden''. Het bevreemdt me dat de Kerk anno 2018 geen lering trekt uit de vele leegstaande kerken, het onder de vloer vegen van misbruikzaken en het eeuwenlang zich verrijken over de ruggen van de armen. In plaats van een Mea Culpa volhardt men in regelgeving gebaseerd op pure arrogantie. Ik betreur dat oprecht. En zoals iemand anders hier al schreef er was een tijd dat we een jongerenkoor hadden, pastorale werkgroepen en een pastoor die dicht bij de mensen stond (Roelofs). Helaas, een lang vervlogen tijd.
Indachtig John Lennon's Imagine mogen ze voor mij alle religies afschaffen. Geen dogma's meer waarvoor gemarteld, gemoord en geplunderd wordt. Geen machtsmisbruik en zelfverrijking. Alleen een puur individuele geloofsbeleving gebaseerd op de waardigheid van de mens. Een geloofsbeleving waarbij ieder mens zelf bepaalt wat het pad naar de hemel is (er gemakshalve van uitgaande dat die bestaat) en niet een machtsinstituut die het voor jou bepaalt. Ach, you may say I'm a dreamer.

Aldus de schriftelijke reactie van Antoon Hol. Oud-Leeuwenaar Frank van de Wert laat in een reactie weten: ‘Ditzelfde hebben we meegemaakt bij het overlijden van mijn vader 15 jaar geleden. Er was niets mogelijk in de kerk. En dat het geen poppenkast mag worden snappen we heel goed. Maar er was niets mogelijk!!! Uiteindelijk zijn ook wij uitgeweken naar De Twee Linden. Achteraf alleen prima, het was nl ook het ouderlijk huis van mijn vader. Dit alles heeft een heel groot staartje gehad. Van Bisschop tot TV bij Paul Witteman. Na zoveel jaren niets gewijzigd iedereen verandert, alleen niet de kerk en het bisdom. Jammer!’

Ook Ida Kruisbergen betreurt de gebeurtenis en memoreert aan vroeger tijden, toen juist veel werd ondernomen om zowel de ouderen als de jongeren te betrekken bij de kerk en haar activiteiten. ‘Ik kan me een pastoor herinneren die voorop liep in zijn tijd. Mensen kwamen de zaterdag/zondag graag naar hem luisteren. Hij heeft het verenigings leven in Beneden Leeuwen oplaten bloeien. Een jongerenkoor de ruimte gegeven om de repetities in de kelder van de kerk te laten plaats vinden. Zo trek je de jeugd. De jeugd komt al jaren niet meer en nu zelfs komen de ouderen niet meer in de kerk. Dan is er toch iets mis met het beleid.’

Mien Arts heeft ook geen enkel begrip voor de genomen beslissing van de pastoor. ‘Om te beginnen laten we de pastoor niet voor al wat lelijk en belachelijk is gaan uitmaken, daar schieten we niets mee op, maar het is te gek voor woorden dat er niet geluisterd wordt maar de wens van een overleden persoon. Ik heb met de uitvaart van Hans geen enkel probleem gehad , natuurlijk had ik dit niet gepikt. Het kerkbestuur heeft toch ook wat te zeggen? Ik heb in mijn vorige woonplaats 12 jaar in het kerkbestuur gezeten. Ik weet zeker dat de pastoor en later de diaken dit niet voor elkaar hadden gekregen. Het is Godshuis dus van alle gelovigen. Maar goed, jaag die paar mensen die nu nog naar de kerk gaan ook maar weg, dan kan ons Godshuis gesloten worden en hebben we niets meer.'

Een aantal reacties is te lezen op onze facebookpagina en ook onder het artikel van vorige week zijn reacties van lezers te vinden. Dat artikel is inmiddels verhuisd naar het archief. Bedankt voor alle reacties.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.