23-08-2019 3 min. Patrick van Haren

Tips van de groenspecialist

Tips van de groenspecialist

Wekelijks zal het deskundige team van GroenRijk Beneden-Leeuwen een nieuwe rubriek verzorgen in onze wekelijkse nieuwseditie. Elke week zal er een andere bloem of plant worden voorgesteld en zullen daarbij eigenschappen, bijzonderheden en verzorgingstips de revue passeren. En exclusief voor alle lezers van Blik op Beneden-Leeuwen zal aan de tip een mooie aanbieding worden gekoppeld. Deze week:

Waarom ben ik zo’n vette plant? De woordspeling is gemakkelijk gemaakt; vetplanten zijn vet. Maar een Kalanchoë blossfeldiana is écht een fantastische keuze. Ze bloeit lang en uitbundig, is makkelijk te verzorgen en is voordelig in aan-schaf. Kalanchoë’s komen oorspronkelijk uit Madagascar waar ze gewoon in het grasland staan. Maar in een Nederlandse huiskamer of zomertuin is het ook warm genoeg. Ze is dus niet alleen vet, maar ook cool!

Kies Kalanchoë’s voor uitbundige bloei
Kalanchoë’s worden ook wel korte-dag-plant genoemd. Ze zijn gevoelig voor licht. Als de dag korter is dan de nacht schiet de plant in bloei. Een bloemenzee tot wel acht weken aan een stuk. Telers maken dankbaar gebruik van hun lichtgevoeligheid, door te spelen met verduistering. Vandaar dat Kalanchoë’s inmiddels meerdere perioden in het jaar verkrijgbaar zijn.

Blossfeldiana, een plant van naam
Kalanchoë’s behoren tot de grote familie Crassulaceae. Dat zijn vetplanten ofwel succulenten. Allemaal planten die met dikke vlezige bladeren of stengels. Van de Kalanchoë’s is de Kalanchoë blossfeldiana hybride de bekendste. Ze is genoemd naar Dhr. Blossfeld die de variant begin vorige eeuw als eerste teelde en verhandelde. Hij kweekte een oranje-rode soort, maar GroenRijk heeft ze in bijna alle kleuren van de regenboog: geel, rood, paars, oranje en wit. En ook in wat gedekte tinten zoals (oud)roze en oranje-bruin.

Kalanchoe

Verzorging van Kalanchoë’s is een peulenschil
Succulenten slaan vocht op. De Kalanchoë doet dat in haar bladeren. Daarmee is het een makkelijke klant als het op watergeven aankomt. Vergeet je je Kalanchoë een keer en droogt de kluit uit? Dan put ze gewoon uit de watervoorraad in de bladeren. Het enige wat je in de gaten moet houden is of de plant warm of koud staat. Hoe warmer hoe meer water. Een keer in de week water geven is trouwens voldoende. In het voorjaar en in de zomer kan je wat plantenvoeding toevoegen. Dat stimuleert de groei en bloei nog eens extra.

Kalanchoe Blossfeldiana: binnen én buiten
Gezien haar zuidelijke afkomst is het niet te snel warm voor deze plant. Maar het is ook niet snel te koud. Als de buitentemperatuur boven de 10 graden komt kun je je Kalanchoë prima buiten zetten. Net als binnen moet je voorkomen dat de plant natte voeten houdt. Temperatuur goed en waterafvoer geregeld? Zet dan lekker de bloemetjes buiten!

Aanbieding
De exclusieve aanbieding die bij deze uitgebreide tips behoort vindt u hieronder en elders in deze nieuwseditie. Ook volgende week hebben de groenspecialisten van GroenRijk Beneden-Leeuwen weer leuke tips en een passende aanbieding daarbij.

Groenrijk Beneden-Leeuwen
Zandstraat 149
6658 CS Beneden-Leeuwen
T: 0487 595821
Fax: 0487 595822
E-mail : info@benedenleeuwen.groenrijk.nl
I : www.groenrijkbenedenleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.