26-09-2014 4 min. Patrick van Haren

Van Leeuwen, wie is er niet groot mee geworden?

Van Leeuwen, wie is er niet groot mee geworden?

Deze zomer maakte Hans van Leeuwen bekend, dat hij zijn twee C1000 supermarkten in Tiel en Beneden-Leeuwen verkoopt aan Jumbo Supermarkten. Dat C1000 verdwijnt en de beide supermarkten een andere formule – hoogstwaarschijnlijk Jumbo - zouden gaan voeren, was wel verwacht. Maar deze ontknoping had niemand zie aankomen. Met deze beslissing komt een eind aan drie generaties Van Leeuwen die een groot deel van het Land van Maas en Waal decennia lang van levensmiddelen hebben voorzien. In een serie van drie afleveringen blikken we terug op de huis-aan-huis-verkoop van groenten en fruit tot aan de hypermoderne hedendaagse supermarkten door drie generaties Van Leeuwen.

Deel 1 – De handelsdrift van opa Frans

De watersnood van 1926 was de zoveelste economische tegenslag in het Land van Maas en Waal. Aanvankelijk leek de dijkdoorbraak bij Overasselt weinig te betekenen, maar de ramp nam elk uur grotere vormen aan. Toen het water zich het Land van Maas en Waal helemaal had toegeëigend, werd langzaam duidelijk hoe groot de schade was. De wederopbouw zou dan ook een moeizame, langdurige en bovendien kostbare procedure worden. De regio, waar mandenmakers, klompenmakers, fruittelers, landbouwers en werklui op de scheepswerf de kost moesten verdienen, was een flinke tegenslag toegediend.
Een jaar na de watersnood was de oogst van met name kersen rijkelijk en er was veel werk in de pluk en de verkoop ervan. Toch verliep de kersenverkoop moeizaam. Op de veiling brachten de kersen al helemaal niets op. Frans bedacht om kersen te gaan verkopen in de dorpen aan de Maaskant. Die volgende avond kwam Frans trots terug van een goede verkoop. Je moest de kersen niet verkopen in de dorpen waar al vele kersenbomen stonden, maar juist waar geen kersenboomgaarden waren, zo was zijn gedachte. Alle kersen waren verkocht. De weken daarna vroegen de inwoners aan de Maaskant of hij niet nog meer fruit en groenten wilden meenemen voor de verkoop. En daarmee ontstond het drijven van handel in groenten en fruit aan de Maaskant. Met paard en wagen trok Frans er dagelijks op uit en bouwde zo aan zijn toekomst. Later verkocht hij ook vis en wat er per seizoen zoal voorradig was.

Van Leeuwen

Het huis annex winkel aan de Zijveld. Foto: privécollectie familie Van Leeuwen

Het paard kende de route en wist uit zichzelf bij welke adressen hij moest stoppen. Het lopen van de dagelijkse handelsmissie bracht steeds weer nieuwe ideeën met zich mee en het assortiment groeide. De handelsgeest ging van vader op zoon en zo kreeg zoon Frits diezelfde karakteristieke eigenschappen om levensmiddelen aan de man en vrouw te brengen. Opa Frans werd ziek en overleed op jonge leeftijd. Frits van Leeuwen was op weg om bakkersknecht te worden bij Bakker van der Zande, maar kwam naar huis om thuis mee te helpen. Hij was logischerwijs zijn opvolger. Intussen behaalde Frits zijn diploma Algemene Handelskennis. Aan de Zijveld 214 opende Frits een winkel waar diverse levensmiddelen te verkrijgen waren. ‘F.H. van Leeuwen, het beste adres voor Fruit en Delicatessen’ stond er op de papieren zakken waarin het fruit werd verkocht. Dat pand stond op de plek waar zich tegenwoordig de ingang naar De Peel bevindt. Buurjongen Ab van Eck werd als eerste personeelslid aangesteld. Frits van Leeuwen trouwde op 13 juli 1954 met Marie Gerrits en aan de Zijveld werden Cissie, Hennie en Frans geboren.

Van Leeuwen

Op 26 februari 1958 opende de nieuwe zaak aan de Zandstraat 307 (later nummer 73)

In die periode had Frits van Leeuwen plannen om naar de Zandstraat 307 te verhuizen. (De huisnummers zijn bij een latere hernummering gewijzigd en 307 werd 73). Hij overlegde altijd zijn ideeën met zijn gezin. Hij wist wat hij wilde en was zijn gedachten steeds vooruit. Op 26 februari 1958 opende de nieuwe groenten- en fruitzaak aan de Zandstraat om half elf. De familie van Leeuwen verhuisde mee naar de Zandstraat. Daar eenmaal gevestigd bleef het assortiment maar groeien. Marie was in verwachting van hun vierde kind en Frits werkte hard om zijn winkel steeds verder uit te breiden. Bij de komst van hun vijfde kind zei Marie: ‘Hoe meer kinderen er komen, hoe minder ruimte we krijgen om te wonen.’ De zaak bleef uitbreiden en op 27 maart 1963 opende Frits en Marie van Leeuwen hun eerste zelfbedieningszaak in aardappelen, groenten, fruit en conserven.

Van Leeuwen

Het pand aan de Zandstraat, dat door verschillende verbouwingen later een geheel ander uiterlijk zou krijgen. Tegenwoordig is in dit pand Woninginrichting Van den Berg gevestigd. Foto: Privécollectie familie Van Leeuwen

Volgende week in deel 2 gaan we verder hoe het de familie van Leeuwen is vergaan in de Zandstraat en hoe met de handelsgeest van Frits de enorme stap werd gemaakt van een kleine zelfbedieningszaak naar een grote supermarkt aan de Nijverheidsstraat.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.