03-10-2014 4 min. Patrick van Haren

Van Leeuwen, wie is er niet groot mee geworden?

Van Leeuwen, wie is er niet groot mee geworden?

Deze zomer maakte Hans van Leeuwen bekend, dat hij zijn twee C1000 supermarkten in Tiel en Beneden-Leeuwen verkoopt aan Jumbo Supermarkten. Dat C1000 verdwijnt en de beide supermarkten een andere formule – hoogstwaarschijnlijk Jumbo - zouden gaan voeren, was wel verwacht. Maar deze ontknoping had niemand zie aankomen. Met deze beslissing komt een eind aan drie generaties Van Leeuwen die een groot deel van het Land van Maas en Waal decennia lang van levensmiddelen hebben voorzien. In een serie van drie afleveringen blikken we terug op de huis-aan-huis-verkoop van groenten en fruit tot aan de hypermoderne hedendaagse supermarkten. Vandaag het tweede deel.

Deel 2 – Van zelfbediening naar supermarkt

Frits had zich aangesloten bij de Profijt-Winkeliers, een voorloper van de latere winkeliersvereniging. Met deze 17 winkeliers werden gezamenlijk grote acties op touw gezet om de consumenten zoveel mogelijk in eigen dorp of omgeving hun bestedingen te doen.

C1000 Van Leeuwen

Inmiddels waren er plannen om de zaak aan de Zandstraat opnieuw te verbouwen.
Frits besefte dat er wat moest gebeuren aan het woongedeelte van het pand en ging te veld voor informatie over de mogelijkheid om een verdieping boven de winkel te bouwen, waar het gezin zou kunnen gaan wonen. Bouwtechnisch zou het mogelijk moeten zijn om een bovenverdieping te bouwen. Een zware ijzeren balk zou dwars over het midden van het pand moeten komen. Het plaatsen van die balk was eigenlijk een hachelijke onderneming. Het gezin moest aan de overkant van de straat toezien hoe een oude hijskraan die de enorme balk al piepend en krakend op zijn plek moest leggen. De fundering zou het moeten kunnen dragen, zo had de aannemer beloofd. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar het was best een spannende klus.

C1000 Van Leeuwen

Toen de woonruimte boven de winkel was gerealiseerd, kreeg de winkel veel meer ruimte. In augustus 1967 werd de levensmiddelenwinkel een stuk groter. Frits van Leeuwen werkte dagelijks hard om een goede naam op te bouwen. Alle kinderen van het gezin hielpen na school mee in de zaak en er werd meer personeel aangenomen. De zaak bleef groeien en door service en kwaliteit te leveren, wist de familie van Leeuwen vertrouwen te winnen bij een groeiende klantenkring. Van Leeuwen werd een begrip in de omgeving en de no-nonse mentaliteit van de familieleden en het overige personeel kweekte veel vertrouwen. Ondanks alle drukte die het runnen van een winkel met zich meebracht, nam Frits de tijd voor zijn klanten en stond ze graag te woord. Zijn grenzeloze humor hielp hem om de gesprekken luchtig te houden.
In gedachten was Frits de handel altijd een paar passen voor. Hij dacht na over verdere uitbreiding, die op de huidige locatie bijna niet meer te realiseren was. Hij betrok zijn gezin bij zijn gedachten en bezocht enkele mogelijkheden in het dorp. Schuin tegenover de winkel was een naaiatelier van Van Kollum leeg komen te staan. Dat zou een mogelijke nieuwe locatie zijn. Maar ook het grote pand van Eltink achter de Beatrixstraat zou mogelijkheden bieden. Frits woog alle mogelijkheden en onmogelijkheden tegen elkaar af. Hij wist ook dat de gemeente Wamel (na de herindeling in 1984 werd dat gemeente West Maas en Waal) plannen ontwikkelde om tussen de Beatrixstraat en de Korte Brouwersstraat een nieuwe woonwijk te gaan realiseren. Als Frits zijn nieuwe levensmiddelenzaak zou vestigen in het pand van Eltink, zou hij op termijn aansluiting vinden bij deze nieuwe wijk. Waar de zaak de eerste jaren nog aan het eind van een doodlopende weg zou zijn gevestigd, zou die later dus midden in het dorp staan. Die situatie leek hem wel wat.

C1000 Van Leeuwen

Na overleg met zijn gezin werd het pand aan de Nijverheidsstraat aangekocht en ingericht voor een grote supermarkt. Bijna 800 vierkante meter moest gevuld worden met levensmiddelen. ‘Toen alle stellingen waren geplaatst, werd bij de groothandel een eerste bestelling geplaatst. Maar toen die bestelling was ontvangen en in de schappen was gezet, was het één grote gatenkaas. Je kon de bestelling bijna niet terugvinden en in alle spoed werd nog eens in meervoud die bestelling geplaatst. Toen die gevuld was, leek het tenminste ergens op,’ vertelde Cissie. Ook Dorie en Hans waren intussen actief werkzaam in de winkel. Frans en Hennie hadden een betrekking buiten de winkel gevonden. Hans volgde een studie in de detailhandel en was de beoogd opvolger. Op 1 juni 1976 opende Van Leeuwen’s Consumentenmarkt aan de Nijverheidsstraat 4. Het was het gesprek van dag, zo’n grote supermarkt. Waar begon Van Leeuwen aan, daar midden in die boomgaard? Frits lachtte maar wat als hij dergelijke opmerkingen opving. Hij had zijn route al lang uitgestippeld en wist wel degelijk aan welk avontuur hij begonnen was.

Volgende week in deel 3 kunnen we lezen over de overdracht van de supermarkt aan de derde generatie en waarom Hans de belofte deed om een bezemsteel op te eten.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.