27-02-2015 4 min. Patrick van Haren

Van Tiem Optiek heeft oog voor het oog

Van Tiem Optiek heeft oog voor het oog

Informatieve afleveringen door Van Tiem Optiek

Goed zien is van levensbelang. Bovendien wilt u prettig zien. Kijken door een bril die u mooi maakt. Contactlenzen dragen die u niet voelt. Dat begrijpen ze als geen ander bij Van Tiem Optiek. Sinds jaar en dag dé optiek in Beneden Leeuwen. Paul Heijnekamp nam onlangs Van Tiem Optiek over. Alois is nog een aantal uren per week aanwezig om zijn kennis stap voor stap over te dragen. Intussen timmert de nieuwe ondernemer flink aan de weg en verzorgt hij een aantal informatieve afleveringen voor Blik op Beneden-Leeuwen. Vandaag publiceren we het tweede deel waarin wede binnenkant van het oog wat nader gaan bekijken.

In de doorsnede van het oog zien we tussen het hoornvlies(cornea) en het regenboogvlies(iris) een ruimte. Deze ruimte noemen we de voorste oogkamer. Deze is gevuld met een doorzichtige vloeistof. De ruimte tussen het regenboogvlies en de ooglens noemen we de achterste oogkamer. Deze is gevuld met dezelfde vloeistof. Er is een constante stroom van vloeistof uit de achterste naar de voorste oogkamer.

Van Tiem Optiek

De ooglens bevindt zich vlak achter de iris. Aan de lens zitten vezeltjes die op hun beurt weer vastzitten aan een spier. Op het moment dat de spier zich aanspant of ontspant verandert de vorm van de lens. Deze wordt dan boller of platter. Het boller worden van de lens zorgt er voor dat we dichtbij kunnen lezen. Om te kunnen lezen moet de spier zich aanspannen en komt de lens wat losser te hangen waardoor deze boller uitzakt.

Van Tiem Optiek

Als mensen ouder worden dan veroudert de lens ook en wordt deze steeds stugger. Daarom is het ook gewoon dat mensen gemiddeld rond de 40 jaar meer moeite krijgen met lezen. De lens heeft dan een bepaalde stugheid bereikt waardoor het niet meer lukt om hem bol genoeg te krijgen.
In de ooglens komen eiwitten voor en op het moment dat iemand ouder wordt kunnen deze samenklonteren en vertroebelen zo de ooglens. Deze vertroebeling wordt ook wel staar genoemd. Deze ‘’veroudering’’ van de ooglens ontstaat bij de ene persoon sneller als bij de ander.

Van Tiem Optiek

Achter de ooglens bevindt zich het glasvocht. Dit is een soort gelei achtige massa in een dun vlies. Het glasvocht houdt het oog op druk. Door het glasvocht lopen geen bloedvaten waardoor het doorzichtig blijft. Het is opgebouwd uit collageen vezels. Soms kan het voorkomen dat er vertroebelingen ontstaan in het glasvocht. Mensen kunnen dit waarnemen als spinnetjes,draadjes,vliegjes enzv. Deze vertroebelingen worden ook wel mouches volantes of floaters genoemd en bewegen eigenlijk altijd langzaam mee met de oogbewegingen. En hoewel ze vervelend kunnen zijn is er helaas niet veel tegen te doen.
Het netvlies is de laag aan de binnenkant van het oog dat lichtsignalen waarneemt. Op bepaalde plekken zit het glasvocht vast aan dit netvlies. Op moment dat hier een trekkende kracht op komt kan dit waargenomen worden als lichtflitsen.
Het netvlies is uiterst gevoelig. Ondanks dat het bijna de hele binnenkant van het oog bekleed gebruiken we slechts een klein deel om echt scherp te zien. Dit gebied heet de Macula of gele vlek.

Van Tiem Optiek

Op moment dat hier problemen mee ontstaan heeft dit dus direct invloed op onze gezichtsscherpte. Het gebied rondom de macula is de periferie. Hiermee zien we zwart/wit en alleen met het macula gebied worden kleuren waargenomen. Dit kunt u soms merken als u s’nachts naar de sterren wilt kijken. Als u recht naar een ster kijkt ziet u deze minder goed dan wanneer u er net naast kijkt.
Veel mensen hebben dan ook moeite met autorijden in het donker. Op moment dat u in het donker kijkt worden uw pupillen groter. Als u ooglens een kleine afwijking heeft waar u overdag geen last van heeft kan dit in het donker wel merkbaar worden. Op de afbeelding ziet u ook de oogzenuw. Dit gebied wordt ook wel de blinde vlek genoemd omdat hier geen receptoren zitten. Op deze plek kommen en gaan alle bloedvaten en zenuwen het oog in of uit. Dit gebied stulpt iets uit naar binnen waardoor het kwetsbaar is voor een te hoge druk in het oog. Daarom is het belangrijk dat de oogdruk minimaal een keer in de twee jaar wordt gecontroleerd.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.