31-08-2012 3 min. Patrick van Haren

Wie was kruidenier van Elk?

Wie was kruidenier van Elk?

Vorige week ontvingen wij op de redactie een inzending van de heer Janssen uit Julianadorp. In zijn stamboomonderzoek naar naamsverwe-vingen in het Land van Maas en Waal stuitte Janssen op een link tussen de stamboom van de naam Roeffen en de naam Janssen. Er bleek een link te zijn met de naam Van Elk. Vasthoudend zocht de heer Janssen verder en kwam terecht op Zandstraat 2. Hij kwam erachter dat daar vroeger een kruidenierswinkel in dat pand gevestigd moet zijn geweest. Veel verder kwam hij niet en hij deed een oproep aan Blik op Beneden-Leeuwen of wij wellicht meer informatie hadden.

Zandstraat

Het woonhuis, waar zo'n 80 jaar geleden de kruidenierszaak van de familie Van Elk was gevestigd. Foto: Blik op Beneden-Leeuwen

Omdat het bij de vraag van de heer Janssen gaat over de periode van zo’n 80 jaar geleden, zochten wij contact met de heer Brans uit Riel, waarvan wij weten, dat zijn ouders vroeger naast dit pand hebben gewoond en waarmee wij een zeer prettige correspondentie hebben opgebouwd. Nol Brans kon ons niet echt verder helpen. Vervolgens kwamen wij in contact met Wim van Gelder, die in het genoemde huis heeft gewoond, voordat de familie Nijtmans er woonde.

Wim van Gelder vertelt aan de redactie: ‘Mijn vader was al op jonge leeftijd weduwnaar en bleef in 1937 achter met twee jonge kinderen. Mijn zus was toen 4 jaar en ik was twee. Mijn moeder stierf op 34-jarige leeftijd. Mijn vader kreeg kennis aan Riek van Elk. Zij woonde in het pand Zandstraat 69. (door hernummering na de Tweede Wereldoorlog heeft dit huis nu Zandstraat 2 als adres). In dat huis was inderdaad een kruidenierswinkel gevestigd, waar de vader van Riek en ook Riek werkzaam waren. Het was een redelijk lopende kruidenierszaak waar vooral veel rookartikelen werden verkocht. Vlakbij de zaak van Van Elk was immers Salet’s Meubelfabrieken gevestigd, waarvan de werknemers goede en trouwe klanten waren. Vooral de heerlijke koffie van het Tielse merk Heuf was er populair.
Mijn vader trouwde met Riek en we trokken bij haar in. De winkel werd gesloten en het huis verbouwd. Nadat ik daar 23 jaar heb gewoond, heb ik in 1960 een huis laten bouwen in de Trambaan, nabij meubelfabriek Van Gelder & Van Os. Vader verkocht het huis aan onderwijzer Toon Nijtmans en zijn vrouw Mien.’

Zandstraat Beneden-Leeuwen

Door hernummering na de Tweede Wereldoorlog is het adres van deze woning veranderd van Zandstraat 69 naar Zandstraat 2. Foto: Blik op Beneden-Leeuwen

In 2008 kwam het huis weer te koop. Het echtpaar Nijtmans verhuisde naar een appartement in de Rozenhoender in de Rozenstraat. Rob van Os betrok tijdelijk het huis en inmiddels is het weer verkocht.

Met de onthullingen van Wim van Gelder konden vragen worden beantwoord van een bezoeker van onze website, die vastliep bij zijn stamboomonderzoek. Het is dus zeker de moeite waard om uw vragen over Beneden-Leeuwen te sturen aan de redactie. Met behulp van onze trouwe bezoekers en de grote relatiekring is het wellicht mogelijk om eindelijk antwoord te krijgen op uw vragen. Stuur ze daarom gerust in naar onze rubriek ‘Vraag Het Bob’ en wij stellen alles in het werk om u te helpen bij uw zoektocht. Vraag het Bob, het is de moeite waard.

Mochten er onder u nog mensen zijn, die aanvullende informatie hebben over bovenstaand onderwerp, dan houden wij ons aanbevolen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.