14-06-2019 2 min. Patrick van Haren

Zonnepanelen nu of later

Zonnepanelen nu of later

Particulieren kunnen in 2019 geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer aanvragen. Wel worden zonnepanelen door de overheid op andere manieren financieel aantrekkelijk gemaakt. Zo kun je de btw van 21% die je betaalt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet particulieren die stroom leveren namelijk als ondernemer van een klein energiebedrijf, omdat ze hun eigen stroom opwekken. Het is belangrijk om te weten dat je de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar moet terugvragen.

Salderen en terugleververgoeding

Naast deze regeling omtrent de btw is er ook nog de salderingsregeling. Zonnepanelen produceren ook stroom als jij die thuis niet verbruikt. Deze stroom wordt teruggeleverd aan het net. Je energieleverancierverrekent deze teruglevering met de stroom die jij afneemt van het energienet. De afname bij de leverancier en het verbruik van de eigen zonne-energie en teruglevering van energie worden dus naast elkaar weggestreept. Dat heet salderen. Je krijgt het te veel betaalde bedrag voor energie aan het eind van het jaar dan terug van de energieleverancier. De salderingsregeling geldt nu tot 2023 en wordt vanaf dan geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2031 verdwijnt de salderingsregeling.

Wek je meer zonne-energieop dan dat je afneemt bij de energieleverancier? Dan ontvang je van je leverancier een terugleververgoeding als je die stroom het net op stuurt. Op die manier bespaar je niet alleen op energiekosten met zonnepanelen, maar kun je er daadwerkelijk wat mee verdienen. De terugleververgoeding blijft in tegenstelling tot de salderingsregeling wel bestaan.

Bron: pricewise.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.