16-04-2018 1 min. Patrick van Haren

Afvalrace deel 7

Afvalrace deel 7

In onze pogingen om zo min mogelijk afval te veroorzaken, wegen, samen met zo’n 200 gezinnen in het Rivierenland wekelijks het restafval. De resultaten zijn goed te noemen. Vooral het restafval ligt ver onder het landelijk en ook onder het regionaal gemiddelde. En in onze persoonlijke strijd blijven wij ver onder het gemiddelde van het gehele deelnemersveld. Met een gemiddelde van iets meer dan 200 gram restafval blijft is van onze grijze kliko slechts de bodem bedekt.

Deze week is de weekopdracht: Een week zonder plastic, durf jij het aan?
Nou dat gaat ons zeker niet lukken. Daarvoor zal ook de verpakkingsindustrie zijn verantwoordelijkheid moeten gaan nemen. Veel levensmiddelen zitten nu eenmaal goed verpakt in plastic. Om de voedselveiligheid, de versheid en hygiëne te waarborgen en transport ervan mogelijk te maken. Maar daar is zeker nog een schat aan overwinningen te behalen. Plastic vrij leven is voor ons gezin een stap te ver, maar door er zo bewust mogelijk mee om te gaan, winnen we steeds nog terrein. We hergebruiken plastic zakken als nooit tevoren.

Het ontbreekt ons aan tijd om met een rieten mandje of tupperware schaaltje naar de boer te gaan om verse onverpakte producten te kopen. Dat is ons ook nog een stap te ver. Die verse producten slaan we in bij de supermarkt, samen met de overige boodschappen. Verder scheiden we zorgvuldig alle afval, dat wordt steeds normaler.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.