23-03-2018 2 min. Patrick van Haren

Afvalrace

Afvalrace

Aflevering 3 van de afvalrace.

De hoeveelheid plastic die we elke dag gebruiken en weggooien, wordt elke twee weken opnieuw duidelijk als je de zakken aan de straatkant klaarzet voor de ophaalronde. pijnlijk duidelijk werd. DE opdracht van vorige week was om eens al het afval bijeen te leggen wat achterblijft als er een warme maaltijd wordt voorbereid. Dat viel bij ons nogal mee. Restjes van sperziebonen, aardappelschillen, plastic schaaltjes waarin het vlees zat verpakt en een plastic beker van het toetje.

Op zondagavond komt dan het wekelijkse weegmoment. Het restafval wordt aan de weeghaak gehangen en de teller komt bij ons niet verder dan 328 gram. De eerste twee weken bedraagt ons restafval 434 gram. Dat gaat best goed en we blijven ver onder het gemiddelde van de 200 deelnemende gezinnen, dat momenteel op 1,2 kilogram staat per week. Maar met het plastic afval gaat het daarentegen een stuk minder goed en daar ligt toch zeker nog wel een uitdaging.

De weekopdracht van deze week luidt: Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd
Deze week zijn we benieuwd hoe jij je 'afval-logistiek' thuis hebt georganiseerd. Waar staan de afvalbakken en waarom? Misschien kom je er door deze uitdaging achter dat het veel handiger kan.

In de schijnwerpers: Keukenpapier
Soms komen er van die afvalsoorten voorbij waar extra vragen over zijn. Die zetten we dan in de schijnwerpers. Dit keer gaat het over keukenpapier.

Mag gebruikt keukenpapier bij het gft-afval?
Nee, gebruikt keukenpapier hoort niet in het gft-afval. Het is restafval, net als ander “sanitair” papier zoals zakdoekjes, tissues en wc papier. We hebben hierover contact gezocht met de verwerker van ons gft-afval. Die geeft aan dat keukenpapier (om precies te zijn: de celwanden van houtvezels) niet goed 'vergisten' en daarom bij het restafval hoort. Op deze paginakun je lezen wat er met ons gft-afval wordt gedaan.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.