Als de boodschap maar duidelijk is

Toneelgroep Leeuwen is alweer vele maanden bezig met de repetities van het vrolijke blijspel ‘Als de boodschap maar duidelijk is’. Geschreven door Jolanda van der Meijden. De keuze voor deze vrolijke klucht is zorgvuldig gekozen. Tijdens een bezoek aan één van de repetities werd duidelijk waarom deze klucht zo goed past bij de Leeuwense Toneelgroep.

Kenmerken
Een moderne klucht kenmerkt zich door ingewikkelde spraakverwarringen, persoonsverwisselingen, onbegrepen uitspraken, onhandige voorvallen en suggestieve en dubbelzinnige veronderstellingen. Een klucht speelt zich af in een decor met veel deuren waarin soms hilarische en doldwaze taferelen afspelen.

Het verhaal
Het stuk speelt zich af in en om een toiletgebouw van een Franse camping, waar een gevarieerd gezelschap van gasten hun vakantie doorbrengt. De eigenaar van de camping is niet aanwezig en de baliemedewerker Peter heeft de leiding gekregen. Het klus-en schoonmaakpersoneel (Nederlands) kan het niet zo goed met hem vinden. Uiteindelijk leidt dit tot ontslag van de toiletjuffrouw. De klusjesman wil hier graag een stokje voor steken met de hulp van de campinggasten. De toiletjuffrouw heeft zich echter niet bij alle gasten geliefd gemaakt, dus is het nog maar de vraag of zij wel willen helpen.

Toneelgroep Leeuwen

De repeptities zijn in volle gang. Foto: Markeon

De rollen
De schoonmaakster, een klusjesman, een baliemedewerker en campinggasten van verschillende nationaliteiten vormen de rollen die gespeeld worden door Gerrie Janssen, Jan Brunst, Jan van Maurik, Annie Schreven, Karin, Brord van Lier, Rianka Hol, Peter Koolhout en Janice Janssen. De groep werkt momenteel zonder regisseur. De spelers beoordelen elkaars spel en regisseren elkaar zolang er geen geschikte regisseur is gevonden. Dat gaat ze prima af mede daar de spelersgroep al vele jaren met elkaar samenwerkt. Ook Marije Koolhout assisteert daarbij.

Tijdens de repetities is direct zichtbaar dat nog niet alle teksten er goed in zitten. ‘Daar moeten we nog een slag in maken’, legt Peter Koolhout uit. ‘Als iedereen de teksten goed beheerst, kan er verder worden gewerkt aan het spel en de details. Dan groeit ook het zelfvertrouwen. Gelukkig hebben we nog een aantal weken te gaan, maar er moet nog flink gewerkt worden.’

Bijzonder is de toetreding van een jonge speler. Stijn heeft zich aangemeld toen de rollen al waren verdeeld. Er is speciaal voor hem een toevoeging gemaakt zodat hij toch dit jaar al kan deelnemen. De spelersgroep juicht de aanmelding van nieuwe leden, zeker ook jeugdleden toe, maar is nu vooral op zoek naar een regisseur. Voor meer informatie kunt u terecht op de facebookpagina van Toneelgroep Leeuwen.

De uitvoering van het blijspel ‘Als de boodschap maar duidelijk is’ zal plaatsvinden in mfa De Rosmolen op zaterdagavond 16 maart om 20.00 uur en zondagmiddag 17 maart om 14.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via telefoonnummer 06-50 60 39 16 of een uur voor aanvang van de voorstellingen aan de kassa.

Mooi en Zo
Jon Toebast Tegels en Sanitair BV