Bezichtiging schuilplaats in de kerk

Op zondagmiddag 16 februari ’s middags van 13.00 uur tot 17.00 uur bent u van harte welkom in de St. Alphonususkerk in Beneden-Leeuwen. Die dag willen we stilstaan bij de familie Frank die op de zolder van de kerk twee jaar verborgen zat voor de bezetter. Die middag wordt er ieder half uur een korte toelichting op de gebeurtenissen uit de oorlog van de familie Frank gegeven. Daarna kunt u een film bekijken, opgenomen op 8 oktober 2000, waarin de pleegdochter van de familie Frank Elisabeth Dasberg haar verhaal deed. Daarna kunt u via een spiltrap naar boven naar de schuilplaats waar de familie Frank bijna twee jaar ondergedoken zat.  De toegang deze middag is gratis. De middag wordt georganiseerd door museum Tweestromenland in het kader van de tentoonstelling ANGST die gaat over de laatste oorlogswinter. Deze tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 15 mei aanstaande.

De aanleiding
Op  13 februari 1943 klopte er een gezin aan op de deur van de pastorie in Beneden-Leeuwen. Pastoor Zijlmans deed open en liet ze binnen. Het was een Joods gezin met een pleegdochter uit Lienden in de Betuwe. Al in 1942 besloten zij onder te duiken. Zij voorvoelden al vroeg de bedoelingen van de bezetter. Bij een boer in Kesteren konden ze onderduiken. Alleen hun tweejarig dochtertje mocht niet mee. Ze lieten het achter bij hun huishoudster die aangaf hun kleine Ditte te willen verzorgen. Helaas heeft die zorg niet lang geduurd. De burgemeester vond het te riskant en gaf het kind over aan een SD-officier die het meenam en de volgende dag op transport zette naar Westerbork. Daar overkwam haar wat de meeste kampbewoners overkwam. Ze gingen met de trein naar Auschwitz en werd daar direct na aankomst vergast.

Schuilplaats

Het aanzicht van de schuilplaats die zich in de kerk bevindt. Foto: Jaap van der Veen

Schuilplaats
De pastoor heeft een nacht lang nagedacht en de volgende morgen deelde hij ze mee: we gaan een schuilplaats voor jullie bouwen in de kerk; jullie mogen blijven! Bijna twee jaar lang zaten ze op de kerkzolder ondergedoken. Ze mochten geen geluid maken zodat geen kerkganger hen ooit zou kunnen horen. Angst was de hele dag als een mist om hen heen. Ook de pastoor werd soms badend in het zweet wakker. Hij wist ook wat de gevolgen voor hem zouden zijn als de familie Frank zou worden gevonden. Gelukkig ze zijn nooit ontdekt en ze hebben de oorlog heelhuids doorstaan.

Tentoonstelling
Hun verhaal willen wij opnieuw vertellen. De angst die zij gevoeld hebben en die pastoor Zijlmans gevoeld zal hebben sloot naadloos aan bij de angst die die laatste oorlogswinter heerste in dit gebied. Van die angst getuigt de tentoonstelling ANGST in museum Tweestromenland, Pastoor Zijlmansstraat 3 te Beneden-Leeuwen.

MFA De Rosmolen
Mondmedicentrum