Binnenkort de 400ste nieuwseditie

Door Rinie van Haren

In het voorjaar van 2010 lag er een idee op de spreekwoordelijke tekentafel om een nieuwskrantje uit te brengen voor Beneden-Leeuwen. Een papieren uitgave bleek niet haalbaar. In gesprek met de volgende generatie ontstond al snel het idee voor een digitale dorpskrant. Zoon Patrick ging aan de slag. Hij was toen 17 jaar en al erg ondernemend. Hij stond al 2 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en had een eigen bedrijf, vH Digitaal. Hij bouwde aan de website Blik op Beneden-Leeuwen. Er moest een wekelijkse nieuwseditie komen en er werden allerlei plannen gemaakt om elke week voldoende input te krijgen.  Verder moest de website vooral informatie over Beneden-Leeuwen aanbieden. En om het betaalbaar te maken werden er contacten gelegd met ondernemers middels acquisitie.

De eerste
Op 3 september 2010 verscheen de allereerste nieuwseditie. Er werden diverse items gemaakt over Dijkensport, de heropening van museum Tweestromenland, een bericht over Extra FM en de aanstaande Lauwse kermis van 2010. Er waren ook twee wekelijkse rubrieken, namelijk het onderschrift, waarbij de bezoekers een onderschrift mochten bedenken over een geplaatste foto. En daarnaast ook een wekelijkse column, geschreven door Bob Meinona.  Ik heb gekozen om geen sensatienieuws te plaatsen, maar vooral datgene te publiceren dat de andere media niet haalt. Het vrijwilligerswerk, nieuws over verenigingen, activiteiten, evenementen, bedrijfsinformatie enz.

Bijna altijd
In het eerste jaar moest alle tekst nog worden omgezet in html teksten, een technische codetaal om de teksten leesbaar te kunnen laten zijn op internet. Patrick zorgde in die tijd voor het handmatig plaatsen van elke editie en plaatste alle foto’s. Zelfs die ene keer dat Patrick aan een klaplong was behandeld in het Radboud Ziekenhuis en daarna werd overgebracht van het Radboud ziekenhuis naar Dekkerswald, hebben we in de auto nog de laatste handelingen verwerkt voor de nieuwseditie van vrijdag 31 december 2010. Er is in al die jaren slechts één nieuwseditie niet verschenen. Die van vrijdag 29 mei 2015. Twee dagen daarvoor werd ik getroffen door een hartinfarct en de editie die toen al deels was voorbereid, kon niet op tijd worden geplaatst. Een week later, weliswaar nog altijd vanuit het ziekenhuisbed, was er toch weer een beperkte editie, alsof er niets gebeurd was. Tegenwoordig is het cms systeem zo ingericht, dat op eenvoudige wijze teksten en foto's kunnen worden geplaatst in vroege voorbereiding en de lancering van elke nieuwseditie gebeurt volledig automatisch elke donderdag om middernacht. De nieuwsbrieven (bijna 750) worden op vrijdagavond verzonden en gaan niet alleen door heel Nederland, maar ook wereldwijd, tot in Australië en Nieuw-Zeeland toe.

Nummer 400
Onvoorstelbaar veel materiaal heeft die wekelijkse nieuwseditie opgeleverd. Het is mij een zinvolle maar ook tijdrovende invulling voor het leven van de afgelopen 8 jaar gaan bezorgen. Het archief bestaat inmiddels uit duizenden geschreven teksten, ingezonden berichten en tienduizenden foto’s. Het heeft mijn wekelijkse ritme enorm beïnvloedt, het opende deuren die voorheen gesloten bleven en het heeft me een geweldig netwerk met fantastische mensen opgeleverd. Blik op Beneden-Leeuwen heeft mijn leven verrijkt. Ook in de vakanties was er altijd een nieuwseditie. Op vrijdag 4 mei zal de vierhonderdste nieuwseditie verschijnen. Daarin zullen enkele items van de allereerste editie opnieuw worden geplaatst.

Jouw aanvulling
Om er een bijzondere editie van te maken, wil ik iedereen uitnodigen om via een reactie te vertellen wat Blik op Beneden-Leeuwen voor jou is gaan betekenen, wat je nog graag eens zou willen zien op de website en natuurlijk zijn ideeën en opmerkingen van harte welkom. Liever niet via facebook reageren, want dan zijn de reacties al openbaar voordat we deze kunnen publiceren, graag dus via e-mail. Die reacties gaan we dus plaatsen in de 400ste nieuwseditie. Stuur je reactie naar redactie @ blikopbeneden-leeuwen.nl

Hent de Vries
De Agave