Blijven plakken aan de tempel

Door Rinie van Haren

Corsoclub Maas en Waal is al weer maanden in touw om het nieuwste kolossale ontwerp gestalte te geven dat dit jaar opnieuw hoge ogen wil scoren bij het Fruitcorso in Tiel. Vrijwilligers van de lasgroep zijn maanden bezig geweest om de constructie vorm te geven en het onderstel dusdanig sterk te maken dat het de enorme vracht aan producten kan dragen om de praalwagen te kunnen laten deelnemen aan de kleurrijke optocht. Intussen zijn schilders en plakkers bezig om de constructie in te kleuren zodat op korte termijn de vele producten kunnen worden vastgemaakt. Vrijwilligers van deze club hebben altijd een geweldig excuus als ze weer eens te laat thuis komen. Zij mogen dan opbiechten dat ze zijn blijven plakken bij de club.

Monnikenwerk
Het bestuur en de leden zijn maar wat blij dat ze ook dit jaar weer gebruik kunnen maken van de hal waar Corsoclub Maas en Waal al vele jaren de praalwagen bouwt voor deelname aan het Tielse Fruitcorso. De hal is overgegaan naar een nieuwe eigenaar maar is ook dit jaar nog beschikbaar. Wat drijft de vrijwilligers van Corsoclub Maas en Waal om avond na avond aan lange rijen tafels uien te pellen?
Het is niet alleen het bewerken van de producten die straks op de wagen geplakt zullen worden, maar vooral de sociale contacten die de vrijwilligers ertoe beweegt om avond na avond naar de hal in Wamel te komen om te plakken, te kleuren, te pellen, zaden te strooien, te lijmen, te sorteren, te bewerken. Op gezette tijden is er dan een pauze waarop niet zelden allerlei lekkernijen worden genuttigd. Helma Schiks verzorgt onder andere de catering en vertelt: ‘De oliebollenkraam die drie weken achtereen in respectievelijk Wamel, Boven-Leeuwen en Beneden-Leeuwen staat, zorgt elke maandag voor heerlijke warme oliebollen en appelbeignets. Cafetaria ’t Bommelke zorgt voor snacks en zo dragen vele bedrijven uit de regio hun steentje bij.’

Jonge ontwerper
Dylan Jacobs is dit jaar de ontwerper van Corsoclub Maas en Waal en hij werd geïnspireerd door een documentaire op National Geographic Channel die gewijd was aan de Tibetaanse tempel ‘Potala Palace’, het paleis dat is gebouwd op de berg Marpori. De 18-jarige ontwerper uit Beneden-Leeuwen vertelt: ‘Aan de Chinese cultuur is in het Fruitcorso nog niet zo vaak aandacht besteed en waar in het Fruitcorso niet zelden gebruik wordt gemaakt van speelse lijnen en vormen heb ik nu eens gekozen voor heel herkenbare en strakke lijnen, die tot in het kleinste detail zullen worden opgesierd, zoals met klokjes, draken en pannendaken. We hebben al 1.200 dakpannen bewerkt.’ Geweldig dat de corsoclub zo’n jong talent de kans biedt om zo’n verantwoordelijke taak te nemen.

Fruitcorso

De jonge ontwerper Dylan Jacobs overlegt met Paul Zwaan, die jarenlang verantwoordelijk was voor de diverse ontwerpen van de Maas en Waalse corsoclub.

Nieuwe taakverdeling
Paul Zwaan, de ontwerper die al vanaf de oprichting van deze club betrokken is, vindt het geweldig dat nieuw en jong talent zich aandient. ‘We hebben vorig jaar geconstateerd dat de ontwerper teveel ballen moest hoog houden. Het werd veel te intensief en bij de evaluatie stond een groep vrijwilligers op die bereid was om de ontwerper van een aantal taken te ontlasten. Ik trok me terug als ontwerper en Dylan heeft die taak opgenomen. Ik heb nu een adviserende rol en ben er wel nauw bij betrokken.’
Of we Paul nog eens als ontwerper gaan tegenkomen?
‘Ik zou het geweldig vinden om eens als ontwerper deel te nemen aan het Bloemencorso van Zundert. Dat lijkt me een geweldige uitdaging’, zo laat Paul weten.

Generaties
De Maas en Waalse Corsoclub heeft veel families in haar gelederen. Grootouders, ouders en hun kinderen plakken actief mee. De familie van Beem is ook met drie generaties aanwezig. Opa plakt maar is al maanden actief met het laswerk en de constructie. Zijn dochter plakt een aantal uren per week en nu is ook kleindochter van 11 met het corsovirus besmet geraakt. ‘En ze mag al mee plakken, omdat ze erg secuur is. Ze is niet snel tevreden’, lacht Van Beem. Ook de familie Jacobs is met drie generaties een goede leverancier en arriveert met een volle auto bij de hal. Veel vrijwilligers zijn al jaren lid van de club en weten wat er van ze wordt verwacht.

Fruitcorso

Ook interesse?
Er zijn altijd nog vrijwilligers welkom. Heb jij ook interesse? Kom dan eens een kijkje nemen in de hal van Boomkwekerij Van Rijn aan de Van Heemstraweg 103 in Wamel.

OPEN DAG
Op zondag 15 september is er een Open Dag tussen 10 en 16 uur. Op die dag kan de praalwagen worden bezichtigd, die dan al in een ver gevorderd stadium is. Je kunt vrijwilligers aan het werk zien en vragen stellen over het ontwerp en de werkzaamheden. Ook dan kun je je nog aanmelden. De toegang is gratis.

Fotoreportage: Markeon

corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036 corso2019036

RegioBank
Boetiek Favoriet